9 Eylül 2015 Çarşamba

* İhtiyatlı olmak ne demek?

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

10 Eylül 2015, Perşembe

İhtiyatlı olmak ne demek?

 

 

Sual: Dört mezhebe de uymaya çalışmanın ihtiyatlı olduğunu biliyoruz, fakat mezheplere beşerî din gözüyle bakan bir hoca, Hanefî mezhebine zıt olan yerlerde de, ihtiyatlı olsun diye başka mezhebin hükmüyle amel etmenin daha iyi olacağını söylüyor. (Hanefî'de 3-5 seneyi geçen borçlar zekât nisabına dâhil edilir, fakat Şâfiî'de edilmez, Şâfiî'nin hükmüne göre amel edilmelidir. Abdestte çene altını yıkamak Şâfiî'de farz, olduğu için ihtiyata riayet edip çene altı da yıkanmalıdır. Yine Şâfiî'de imam arkasında Fâtiha okumak farzdır, Hanefîler de farzdan mahrum kalmamak için imam arkasında Fâtiha okumalıdır) diyor. Bunlar yanlış değil mi?

CEVAP

Elbette hepsi yanlıştır. Kendi mezhebimizin haram veya mekruh demediği konularda diğer hak mezheplere uyulur. Ama kendi mezhebimiz, o işe haram veya mekruh diyorsa, o hükme uyulmaz. Bu ihtiyat değil, mezhepsizlik olur. Beşerî hocanın verdiği üç örnek de yanlıştır.

1- İmam arkasında Fâtiha okumak Hanefî'de tahrimen mekruhtur, harama yakındır. Hanefîlerin okuması ihtiyat olmaz, günah olur.

2- Abdestte çene altını yıkamak Hanefî'de mekruhtur. Hanefîlerin çene altını yıkamaları ihtiyat değil günah olur.

3- Zekâtta, 3-5 seneyi geçen borçlar, borç olarak kabul edilmeyip zekâtları verilirse, farz sevabı alınmaz nâfile sadaka verilmiş olur. Paramız farz olan yere değil, nâfile olan yere gitmiş olur. Nâfile farzın yanında denizde damla değildir. Paramızı deniz kadar sevab olan yere vermeyip bir damlaya vermek ahmaklık olur. Ödünç aldığımız borçları ödemek farz iken, ödemeyip elimizdeki paraları nâfile sadaka olarak vermek de böyle ahmaklık olur. Kaza namazı borcu olanın, kazasını kılmayıp nâfile kılması da böyledir.

 

Twitter'da paylaş | Facebook'ta paylaş

 

 

Kendini tanı

Göz gibi olma sakın, çok yakını göremez,

Dünyaları görse de, kendisini göremez.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru TV

Bugünkü ilahi:
·
Vardım Değirmene

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com

 

0 yorum: