12 Eylül 2015 Cumartesi

* İbrahim aleyhisselamın koçu kurban etmesi

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

13 Eylül 2015, Pazar

İbrahim aleyhisselamın koçu kurban etmesi

 

 

Dünkü yazıda, bir Sebecinin (İbrahim peygamberin koç kurban etmesi de yalandır) dediğini bildirmiştik. Bugün ona cevap veriyoruz.

Tefsir kitaplarında şöyle anlatılıyor:

İbrahim aleyhisselam, üç gece rüya gördü. Birinci gece, Terviye gecesi idi. (Ben Allah'ın elçisi meleğim, Allahü teâlâ oğlunu boğazlamanı emrediyor) denmişti. İbrahim aleyhisselâm uyanınca bunun Allah'tan mı, şeytandan mı geldiğine tereddüt etti. İkinci gece, yine aynı rüyayı görünce Rahmânî olduğunu anladı. Üçüncü gece de, aynı rüyayı görünce, artık rüyasının şeytânî olmadığına iyice kanaat getirdi. İlk güne Terviye denilmesi bundandır. Terviye, tereddüt demektir. Kanat getirdiği güne Arefe, kurban etmeye karar verdiği güne de Nahr dendi.

Resulullah, "sallallahü aleyhi ve sellem" (Enebnüz-zebîhayn = Ben iki kurbanlık zatın oğluyum) buyurmuştur. Biri dedesi İsmail aleyhisselam, diğeri de babası Hazret-i Abdullah'tır. Dedesi Abdülmuttalip, zemzem kuyusundan su çıkarabilirse veya on oğlu olursa, bunlardan birini boğazlamayı nezretmişti. Her iki dileği de meydana geldi. Kur'a çekti. Boğazlanma oğlu Abdullah'a isabet etti. O zamanın eşraf ve uleması, kendisini bundan vazgeçirip, yüz deve kurban etmek suretiyle, nezrini yerine getirmesini sağladılar.

İsmail aleyhisselamın kurban edilme meselesi, Mekke'de olmuş, kesilen koçun boynuzları Kâbe'de asılı iken, daha sonraki bir savaşta yanmıştır. (Beydâvî, Medârik)

 

Olay kısaca şöyle olmuştu:

Hazret-i İsmail, babasıyla kurban edileceği yere giderken, ihtiyar kılığındaki şeytanın konuşmasından sıkıldığını söyleyince babası, "Taş at, uzaklaşsın" buyurdu.

Şeytan bu sefer, İbrahim aleyhisselama (Oğlunu kurban etme, pişman olursun) dedi. İbrahim aleyhisselam, onun şeytan olduğunu anladı, 7 taş attı. Tekrar peşinden gelince, yine 7 taş attı. Daha sonra bir defa daha geldi, yine şeytana 7 taş atıp kovdu. Bu sırada Mina'da olduklarından, hacıların "Şeytan taşlaması" buradan kaldı.

İbrahim aleyhisselam, oğlunu kesmek için, bıçağı boynuna defalarca çalmışsa da, bıçak kesmedi. Taşa çaldı, taş parçalandı. O anda Allahü teâlâdan vahiy geldi:

(Yâ İbrahim, elbette sen rüyanı tasdik ettin. Vazifeni tam olarak yaptın. Şimdi sıra bendedir. Lütuf ve keremimi görmek için şu dağa bak!)

İbrahim aleyhisselâm, dağa bakınca, Cennetten gelmiş çok güzel bir koç gördü. Allahü teâlâ (Bu senin oğlunun fidyesidir) buyurdu.

Bu olay hakkında tefsir kitaplarında bildirilen âyet mealleri şöyledir:

([İsmail aleyhisselam], yürüyüp gezecek çağa erişince, babası [İbrahim aleyhisselam], "Yavrucuğum, rüyada seni boğazladığımı görüyorum; buna sen ne dersin?" dedi. O da, "Babacığım, emrolunduğun şeyi yap! İnşallah beni sabredenlerden bulursun" dedi. Her ikisi de teslim oldu. [İbrahim aleyhisselam, İsmail aleyhisselamı yere yatırıp, kesmek için bıçağı boynuna sürünce], "Ey İbrahim, rüyana sadakat gösterdin. Biz iyileri böyle mükâfatlandırırız. "Bu, gerçekten, çok açık bir imtihandır" dedik.) [Saffat 102- 106]

(Biz, oğluna bedel olmak üzere, ona büyük bir kurban [iri bir koç] verdik. Geriden gelecekler arasında ona iyi bir nam bıraktık. "Bizden İbrahim'e saadet ve selam olsun" dedik. Biz iyileri böyle mükâfatlandırırız. [Oğlunu kestirmedik, yerine kurbanlık koç verdik.] Çünkü o, bizim mümin [sözünde ve işinde sâdık] kullarımızdandır.) [Saffat 107-111]

Bu pek meşhur olan olayı ancak Bâtınîler ve Hurufîler inkâr edebilir.

 

Twitter'da paylaş | Facebook'ta paylaş

 

 

Akıl akıldan üstündür

Kara toprak deme, her çakıldan üstündür,

Nice akıl vardır ki, çok akıldan üstündür.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu


Huzura Doğru TV

Bugünkü ilahi:
·
AllahümmeSalliAlaMuhammed

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: