25 Eylül 2015 Cuma

* Haracın ne olduğunu iyi bilmek gerekir

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

26 Eylül 2015, Cumartesi

Haracın ne olduğunu iyi bilmek gerekir

 

 

Sual: (Yeniden oruç tutmakta harac olmaz) diyenler oluyor. Harac nedir? Yeniden bir abdest almak, yeniden bir namaz kılmak harac ise, yeniden oruç tutmak nasıl harac olmaz?

CEVAP

Haracın ne olduğunu bilmeyenler işte böyle büyük hatalar yapıyorlar. Harac zaruret değil, ihtiyaçtır.

S. Ebediyye ve diğer kitaplarımızda, harac tarif edilirken, ihtiyaç, meşakkat, güçlük, zorluk, sıkıntı deniyor.

Mizan, Hadîka ve Berîka'da deniliyor ki: Bir kimse, kendi mezhebine göre yapamadığı veya güçlükle yaptığı bir işi, başka bir mezhepte yapılması kolaysa, o mezhebin şartlarına uyarak o mezhebe göre yapması caizdir. (S. Ebediyye)

İbni Âbidin'de, (Zaruret olsa da, olmasa da, harac [zorluk, sıkıntı] olduğu zaman, diğer üç mezhepten biri taklit edilir) diyor. (S. Ebediyye)

Tâbi olduğu mezhebe uyarak, bir işi yaparken, harac hâsıl olursa, bu iş, diğer üç mezhepten, harac bulunmayan birini taklit ederek yapılır. (S. Ebediyye)

İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki: (Büyük âlim İbni Emir Hac, Tahrir şerhinde: Şer'i delil gösteriyor ki, bir müctehidin sözü ile amel etmek ve ihtiyaç olunca, başka bir müctehidi taklit etmek lazımdır. Bu iş hakkında, bir müctehidin sözü biliniyorsa, o işi bu söze uyarak yapmak vacib olur demektedir.) Görülüyor ki, başka mezhebi taklit etmesi vacib olmaktadır. (S. Ebediyye)

Demek ki, bozulan orucumuzu kurtarmak için, başka mezhebi taklit etmek vacib oluyor.

Kalabalık dolmuşa binen veya pazarda alışveriş yapan bir Şâfiî'nin, (Karşı cinse dokunursam abdestim bozulur) endişesiyle Hanefî veya Mâlikî'yi taklit etmesi caiz oluyor. Çünkü S. Ebediyye'de, (Yolda, nakil vasıtalarında ve alışverişte temas korkusu olan Şâfiî, Hanefî veya Mâlikî mezhebini taklit etmelidir) deniyor. Görüldüğü gibi sadece bir kere abdest almak harac kabul ediliyor ve mezhep taklidi yapılıyor. Taklit edebilir denmiyor, (Taklit etmelidir) deniyor. Otobüsten inince tekrar abdest alamaz mı? Elbette alabilir. Ama yeniden abdest almak harac olduğu için taklit ediliyor.

Yeniden abdest almak harac olunca, yeniden oruç tutmak nasıl harac olmaz? Bir gün oruç tutmak, bir abdest almaktan daha mı kolaydır? Abdest almaktaki sıkıntı ile oruç tutmaktaki sıkıntı mukayese bile kabul edilmez. Bir insan, orucum sahih olsun diye on kere, yüz kere abdest alır. Yeter ki orucu kurtulsun!

Sadece harac için değil, fazla sevab almak için bile mezhep taklit edilir. Merhum hocamıza, (Hanefî mezhebine göre cuma namazının sahih olmadığı yerlerde Şâfiî mezhebi taklit edilerek kılınırsa, farz sevabı alınır mı?) diye sormuştuk. (Evet alınır) diye cevap vermişlerdi.

Orucu bozulan, onu kaza etmekle, Ramazan ayında tuttuğu orucun sevabına kavuşamaz. İki hadis-i şerif:

(Ramazanda orucunu bozan kimse, ömür boyu oruç tutsa, o orucun sevabına kavuşamaz.) [Buhârî, Ebu Davud, Tirmizî, Nesaî]

(Ramazanda bir gün oruç tutmayan, onun yerine bütün yıl oruç tutsa, o bir günkü sevaba kavuşamaz.) [Tirmizî]

Bunun için Ramazanda orucu bozulan kimse, yaptığı iş, hangi mezhepte bozmuyorsa, onu taklit ederek orucunu kurtarmalıdır.

Kurban kesmede de durum böyledir. Tam İlmihâl'de deniyor ki:

Bayram kurbanını üçüncü günün akşamına kadar kesmeyen kimse, kurbanı satın almışsa, canlı olarak kendini veya kıymetini [gümüş veya altın olarak] fakirlere verir. Bayramdan sonra keserse, etinden kendi yiyemez. Hepsini fakirlere dağıtır. Bütün etinin kıymeti canlı kıymetinden azsa, değer farkını da sadaka verir. Satın almamışsa, orta derece bir kurban değerini fakirlere verir. Böylece, kurban kesmeme cezasından kurtulursa da, kurban kesmek sevabını kazanamaz. (S. Ebediyye)

Kurban kesme sevabından mahrum kalmamak için, Şâfiî mezhebi taklit edilerek bayramın dördüncü günü kurbanı kesmelidir.

 

Twitter'da paylaş | Facebook'ta paylaş

 

 

Ak akçe

İktisat et, harcama paranı bir ün için!

Derler ki ak akçe, lazım kara gün için.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru TV

Bugünkü ilahi:
·
GönülKuşuKonmakİster

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com

 

0 yorum: