10 Ekim 2015 Cumartesi

* Kadınlar câmiye gitmemeli

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

11 Ekim 2015, Pazar

Kadınlar câmiye gitmemeli

 

 

Sual: Bazıları, sokağa döker gibi, kadınların câmiye gelmelerinde ısrar edip, (Kadın erkek eşitliği olduğu bir asırda, kadınların millet meclisine girdiği ve memur olduğu bir devirde, kadınların erkeklerle aynı safta beraber namaz kılmalarına mâni olmak, kadınlara hakaret olur) diyorlar. Bu konuda dinimizin hükmü nedir?

CEVAP

Kadınlar, ihtiyaç olunca, erkekler yokken câmiye girip vakit namazlarını kılabilir. Öğretecek başka kimse yoksa, erkeklere de görünmüyorsa, câmideki Kur'an kursuna gidip kadın hocadan namaza ve hayza ait bilgileri öğrenebilir. Fakat câmide erkeklerle beraber namaz kılamaz.

Kadınları câmiye gönderenlerin maksadı, dinin emirlerini sulandırıp Müslüman kadınlarla erkekleri bozmaktır. (Kadın, erkeklerle aynı safta olmalıdır) demeleri de bu maksadı gerçekleştirmek içindir. Dinimizde kadın erkekle eşit diye, kadın erkeğe imam olamaz. Kurt da, kuzu da bir hayvandır, ama ateşle barut gibi ikisi bir arada bulunamaz.

Âyet-i kerimeleri ve hadis-i şerifleri en iyi anlayan Ehl-i sünnet âlimleridir. Bu âlimler, hadis-i şerifleri açıklamışlardır. Büyük fıkıh âlimi İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:

Kızların, genç ve yaşlı kadınların beş vakit namaz, cuma ve bayram namazları için câmiye gitmeleri caiz değildir. Eskiden çok yaşlı kadınların akşam ve yatsı namazına gitmesine izin verilmişse de, şimdi bunların da gitmesi caiz değildir. (Redd-ül-muhtar)

İki asır önce, (Artık günümüzde gitmesi caiz değil) denmişse, şimdi nasıl caiz olur?

Kadınların cemaate gelmeleri mekruhtur. Eskiden, (Yaşlı kadınların, sabah, akşam ve yatsı namazına gelmeleri caizdir) diye fetva verilmişse de, zamanımızda fesadın meydana çıkmış olmasından dolayı, kadınların artık câmiye gelmeleri mekruhtur. Tebyin kitabında da böyle bildirilmiştir. (Fetâvâ-i Hindiyye)

İmam-ı Gazâlî hazretleri de buyuruyor ki: Günümüzde ihtiyar hanımlar hariç, diğer kadınların mescide gitmemesi, Eshab-ı kiram zamanında bile doğru sayılmış bir fetvadır. Nitekim Hazret-i Âişe validemiz buyuruyor ki: Eğer Resulullah, bugünkü durumu görseydi, câmiye gitmek için kadınların evden çıkmalarına izin vermezdi. (İhya)

Şeyh-ül-islam Abdullah-ı Rumî hazretleri buyuruyor ki: Câmide, erkeklere verilen vaazı [veya mevlidi] dinlemeye gelen kadınları, görevlilerin engellemesi lazım olur. (Behcet-ül-fetava)

Şamil Ansiklopedisi'nde de deniyor ki: Hazret-i Âişe validemiz buyuruyor ki: Resulullah kadınların bu hâlini görseydi, tıpkı İsrailoğulları kadınlarını câmiden men ettiği gibi, onları câmiye göndermezdi. (Buhârî)

[Şimdiki durum, elbette 14 asır önceki Âişe validemiz zamanındaki durumdan çok daha kötüdür.]

Mezhepsizlerce çok itibar edilen Vehbe Zuhaylî bile diyor ki: Hanefî ve Mâlikîlere göre, genç kadınların cuma ve bayram namazı veya diğer namazları kılmak için câmiye gitmelerine müsaade edilemeyeceğinde âlimler ittifak etmişlerdir. Çünkü Ahzab sûresinin 33. âyetindeki, Allahü teâlânın, (Evlerinizde oturun!) emri, evden başka bir yere namaz için gitmeyi yasaklamaktadır. Aynı zamanda kadınların cuma ve bayram namazlarıyla cemaatle namaz kılmak için evden çıkmaları fitneye sebep olabilir. Fitne ise haramdır. Harama götüren şey de haramdır. (İslam Fıkhı Ans.)

Kadın, câmiye, cemaate niçin gider? Daha çok sevab almak için gider. Hâlbuki kadınların evde kıldıkları namaz, daha sevabdır. İki hadis-i şerif:

(Kadınların en hayırlı namazı, evlerinin en dip köşesinde kıldıkları namazdır.) [Taberânî]

(Kadınların, evinin en mahrem yerinde kıldığı namaz, salonda kıldığı namazdan efdaldir. Salonda kıldığı namaz ise, câmide kıldığından efdaldir.) [Ebu Davud, İ. Ahmed]

Şu hâlde kadın, daha çok sevab almak için, câmide değil, evinde, evinin en dip odasında namaz kılmalıdır. Mezhepsizlerin eşitlik perdesi altında, hanımları sokak kadını yapmaya ve erkeklerin arasına sokmaya çalışmalarına itibar etmemelidir.

 

Twitter'da paylaş | Facebook'ta paylaş

 

 

Kanaat

Varlıkta ve darlıkta, Allah'a şükretmektir,

Bir şeye az demeyip, mevcutla yetinmektir.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru TV

Bugünkü ilahi:
·
AşkDenizi

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com

 

0 yorum: