22 Ekim 2015 Perşembe

* İslamiyette matem tutmak yoktur (Osman Ünlü'nün 24.10.2015 tarihli yazısı)

24 Ekim 2015, Cumartesi

İslamiyette matem tutmak yoktur

 

 

İslâmiyette matem tutmak yoktur. Peygamber efendimiz matem tutmayı yasak etmiştir. Hadîs-i şerîfte;

(Matem tutan kimse, ölmeden tövbe etmezse, kıyâmet günü şiddetli azâb görecektir) buyuruldu. Başka bir hadîs-i şerifte de;

(İki şey vardır ki, insanı küfre sürükler. Birisi, bir kimsenin soyuna sövmek, ikincisi, ölü için mâtem tutmaktır) buyurulmuştur.

Muharremin onuncu Aşûre günü matem yapmak, bağırıp çağırmak, ilk olarak hicri 65 yılında, hazret-i Hüseyin'in intikamını almak için, ayaklanıp, Kûfe'yi alarak, bir Şîî hükûmeti kuran Muhtâr-ı Sekâfî tarafından ortaya çıkarıldığı Tuhfe kitabının baş sayfalarında yazılıdır. Bu bid'at, maalesef bir ibâdetmiş gibi yayılmıştır. Hâlbuki Muhtâr-ı Sekâfî, bunu Kûfe ahâlisini aldatıp, onları Emevîlerle harbe sürüklemek, böylece hükûmeti ele geçirmek için bir hile olarak yapmıştır.

Matem yasak olmasaydı, herkesten önce Peygamber efendimizin ölümü için matem tutulurdu. Sonra hazret-i Ömer, hazret-i Osman, hazret-i Ali ve hazret-i Hüseyin şehit edildikleri için matem tutardık. Bunların hepsini çok seviyoruz. Şehit edildikleri için çok üzülüyoruz. Fakat matem yapmıyoruz. Matem yapmıyoruz, ama kalbimiz kan ağlıyor. Müslümanların matem yapması ve başkalarına lânet etmeleri yasak edildiği için, matem yapmıyoruz.

İslâmiyette doğum gününü kutlamak, Allahü teâlâya şükretmek vardır. Peygamber efendimiz, pazartesi günü oruç tutardı. Sebebini sorduklarında;

(Bugün dünyaya geldim. Şükür için oruç tutuyorum) buyururdu.

Doğum günü ve mübârek geceler, Hicrî sene ile kutlanır. Tövbe sûresinin 37. âyetinde meâlen;

(Allahü teâlâ, gökleri ve yeri yarattıktan beri, ayların adedi on ikidir. Bunlardan dördü, harâm olan aylardır. Bu dört ayın harâm olduğu kuvvetli dindir, [yani İbrâhîm ve İsmâîl aleyhimesselâmdan beri bilinmektedir.] Bu dört ayda, kendinize zulmetmeyin!) buyuruldu.

Müslümanların mübârek günleri veya geceleri, güneş aylarına göre değil, Hicrî kamerî aylara göre yapılır. Dînimiz böyle emretmektedir. Yılın mübârek günü, Arabî ayın belli günü demektir. Aşûre günü, Muharrem ayının onuncu günü demektir. Haftanın günleri içinde de mübârek olanları vardır. Mesela pazartesi günü, hep hayırlı vakaların bu günde olması bakımından kıymetli bir gündür.

Muharremin onuncu günü Müslümanların mübarek günüdür. O günün mübarek olduğunu Peygamber efendimiz bildirmiştir. O gün yapılan ibâdetlere çok sevap verileceğini müjdeledi. O gün oruç tutmak sünnet oldu, matem tutmak ise yasak edildi...

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet
Radyosu



Huzura Doğru TV


 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: