4 Ekim 2011 Salı

* Faydasız şey yaratılmadı

05 Ekim 2011, Çarşamba

Faydasız şey yaratılmadı

 

Sual: Eshab-ı kiram kitabında, (Allahü teâlâ faydasız bir şey yaratmaz. Kâfirleri yaratıyor, kötülüklerine, küfürlerine izin veriliyor, yılanı, domuzu yaratıyor. Bunlarda nice faydalar vardır) deniyor. Kötülüğü, günahı, küfrü ve zararlı olan domuzun yaratılmasındaki fayda nedir? Günahın ne faydası olur ki?

CEVAP

Fayda denince, sadece dünyevî fayda anlaşılmamalıdır. Âhiretteki fayda daha önemlidir. Faydalarının ne olduğunu bilmesek de (Faydalıdır, lüzumsuz değildir) diye inanmamız lazımdır. Cenabı Hak faydasız, lüzumsuz bir şey yaratmaz.

İyi ile kötünün, bilenle bilmeyenin, çalışkanla tembelin, inananla inanmayanın ayırt edilmesi için bir imtihan gerekir. Allahü teâlâ imtihan etmeden de kullarının ne yapacağını, suç, günah işleyeceğini bilir. Fakat bir imansız, henüz suç işlemeden cezalandırılsa, (Suçum yokken, imtihan edilmeden, beni cezalandırmak doğru değil) der. Söz dinleyenle dinlemeyen, suç işleyenle işlemeyen belli olsun diye, bazı yasaklar konmuş, bazı ibadetleri yapma mecburiyeti getirilmiştir.

Hiç yasak konmasa, kime sen yasağı çiğnedin denir ki? Domuz yaratılmış, bu haramdır yemeyin buyurulmuştur. İçki, kumar, zina, katillik gibi günahların hepsi böyledir. Bu yasakları çiğneyen suç işlemiş olur. Böylece suçlu ile suçsuz meydana çıkar. İmanla küfrü yaratmış. İmanlı olanın Cennete, imansızın Cehenneme gideceğini bildirmiştir. Küfrü, kâfirliği yaratmasaydı, kimin imanlı kimin imansız olduğu nasıl bilinecekti? Belki, (Allah başka bir yasak koyardı) diye cevap verilebilir. Ama buna da yine (Niye yasak kondu) diye itiraz edilirdi.

Konulan yasaklarla iyi kötü, imanlı imansız, fâsık salih belli olduğu gibi, Cennete ve Cehenneme gidecekler de belli oluyor. Böylece cehenneme giden kimse, bana dünyada şunu yapma, bunu yapma denmemişti diye bir mazeret de uyduramaz. Domuz yaratılmasaydı, yasaklar konmasaydı iyi ile kötü, imanlı ile imansız, söz tutanla isyan eden nasıl bilinirdi? Allahü teâlâ elbette bunu bilirdi, ama cehennemlik olan kimse, yasakları çiğnemeden cehenneme konsaydı, bana bir şey emredilmedi, ben hiçbir yasağı çiğnemedim, bu adalet mi derdi. Böyle konuşmasına fırsat vermemek için ve daha başka sebeplerle, emirler yasaklar konmuştur. Bunlara riayet eden, dünyada da ahirette de rahat eder.

 

Bugünkü şiirimiz:

·Ver, kurtul

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Cahilin Atına Binme Kardeşim

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

0 yorum: