8 Ekim 2011 Cumartesi

* Doğru kılınan namaz

09 Ekim 2011, Pazar

Doğru kılınan namaz

 

Sual: Doğru kılınan namazın her türlü kötülüğü önlediği bildiriliyor. Namazı nasıl kılarsak doğru kılmış oluruz?

CEVAP

Namazın doğru olması için şunlar gereklidir:

1- Düzgün iman sahibi yani Ehl-i sünnet itikadında olmak gerekir. İtikatta bozukluk varsa, o namaz kabul olmaz. Onun için her Müslüman Ehl-i sünnet itikadını öğrenmeli.

2- Haramlardan sakınmalı. Haram yiyenin, haram işleyenin namazı kabul olmaz. Yani sadece namaz borcu ödenir, âhirette niye namaz kılmadın diye sorulmaz, ama sevabından mahrum kalır.

3- Namazın farzlarına, vaciblerine, sünnetlerine ve müstehablarına riayet etmeli. Namazı mekruh veya ifsat edecek şeylerden sakınmalı.

4- Her zaman namazı cemaatle kılmaya gayret etmeli.

5- Namaz vakti girince, hemen kılmaya çalışmalı, geciktirip mekruh vakte bırakmamalı.

6- Gusül ve abdest doğru alınmazsa, kılınan namaz da doğru olmaz. alınan gusül ve abdest sahih değilse, namaz da sahih olmaz.

7- Gusül ve abdestin farzlarına, sünnetlerine ve müstehablarına uyulmaz, mekruhlarından ve müfsitlerinden kaçılmazsa, böyle alınmış gusül ve abdestle kılınan namaz, doğru kılınmış namaz olmaz. Farz ve müfsitlerine uyulmazsa, namaz zaten hiç sahih olmaz.

Bir insan, namaz kıldığı hâlde, kötülüklerden kurtulamıyorsa, namazı doğru kılmadığı anlaşılır.

 

Verilmeyen zekât

Sual: Dört yıldır zekâtı verilmeyen 100 gram altının, her yıl kırkta birini yani 2,5 gramını vermek gerektiğine göre, 10 gram zekât verilse, zekât borcu ödenmiş olur mu?

CEVAP

Zekât borcu ödenmiş olur, ama fazla zekât verilmiş olur. Birinci yıl 2,5 gram verince, geriye 97,5 gram altın kalmış oluyor. İkinci yıl 97,5 gramın zekâtını vermek gerekir. Yaklaşık 2,5 gram da onun zekâtı olsun, hepsi 5 gram eder. 100 gramdan 5 gram çıkınca geriye 95 gram altını kalır. 95 gram olan altının zekâtını da vermek gerekmez. Dört değil, on yıldır zekât verilmemiş olsa bile, yine 5 gram zekât vermek gerekir. Fazla verilirse fazlası nafile, yani sadaka olur.

 

Başak toplamak

Sual: Tarladan veya ağaçlardan mahsulü topladıktan sonra, alınmayıp tek tük geriye kalan başak veya meyveleri, başkasının toplaması günah olur mu?

CEVAP

Bırakılmış, alınmamış veya atılmış şeyleri almak günah olmaz.

 

Bugünkü şiirimiz:

·Yalan dünya

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Darende

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

0 yorum: