18 Ocak 2009 Pazar

[dinimizislam] Mektubat’ın özelliği

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

19 Ocak 2009, Pazartesi

Mektubat'ın özelliği

 

Sual: İmam-ı Rabbani'nin yazdığı Mektubat'ın özelliği nedir?

CEVAP

İtikad ve fıkıh bilgilerini, tasavvufun marifetlerini açıklayan ve Müslümanlara her konuda yol gösteren, uçsuz bir derya gibi, eşsiz bir eserdir. Mektuplarının kitap haline getirilmesi de, bizzat İmam-ı Rabbani hazretlerinin bilgisi dâhilinde olmuştur. Mesela, 1. cildin son mektubunu yazınca, (Muhammed Haşim'e gönderilen bu mektupla resullerin, din sahibi peygamberlerin ve Eshab-ı Bedir'in sayısına uygun olduğundan, 313 mektupla birinci cildi burada bitirelim) buyurmuştur.

İstifade edebilmek için, her mektup bize yazılmış gibi düşünerek okumak gerekir. Bir mektubunda buyuruyor ki:

Bu mektup görünüşte belli bir kişiye yazılmışsa da, gerçekte, bu işe yakın olan herkese yazılmış demektir. (Kılıç, kullanan içindir) sözü meşhurdur. (1/221)

Bir mektubunda da özetle buyuruyor ki:

Resulullah efendimiz, (İslamiyet garip, kimsesiz olarak başladı. Son zamanlarda, başladığı gibi, garip olarak geri döner. Garip olan Müslümanlara müjdeler olsun!) buyurdu. Bundan önceki idare zamanında Müslümanlar, o kadar garip olmuştu ki, kâfirler açıkça Müslümanlığı kötülüyor, Müslümanlarla alay ediyorlardı. Dinsizliklerini, ahlâksızlıklarını, sıkılmadan açıklıyorlardı. Çarşıda, pazarda kâfirleri ve dinsizliği övüyorlardı. Müslümanların, Allahü teâlânın emirlerinden birçoklarını yapması, [söylemesi ve yazması] yasak edilmişti. İbadet edenler, İslamiyet'e uyanlar ayıplanıyor ve kötüleniyordu.

 Bugün, öyle bir gündür ki, az bir iş,  bir hareket,  hemen kabul olunup pek çok sevab verilir. Eshab-ı Kehf'in bu kadar kıymet ve şöhret kazanmasının sebebi, yalnız hicret etmeleriydi. Düşman saldırdığı zaman, süvarilerin az bir hareketi, çok kıymetli olur. Barış zamanında, pek ince, güç talimleri, bu kadar kıymetli olmaz. Bugün sizin, sözle yaptığınız cihad, cihad-ı ekber yani büyük cihaddır. Bu sözle [ve kalemle] olan cihadı, kılıçla olan cihaddan daha kârlı bilin!

Ubeydullah-i Ahrar, (Eğer şeyhlik yapsaydım, hiçbir şeyh, bir yerde, bir mürid bulamazdı. Fakat bana başka vazife verildi. O vazife de, İslamiyet'i yaymak ve İslamiyet'i kuvvetlendirmektir) buyurdu. Bunun için, sultanlara, gidip nasihat verirdi. Tesirli sözleriyle, hepsini doğru yola getirirdi. Onlar vasıtasıyla İslamiyet'i yayardı.

 Kâfirlerin kazanmaması, eski kin ve düşmanlığın başımıza gelmemesi, müslümanların zulüm ve işkenceye düşmemesi için, dua edelim. (1/65)

 

Namazda bakarak okumak

Sual: Yeni Müslüman olan kişi, hiç bir sure ve dua bilmediğine göre, öğrenene kadar nasıl kılar? Bir de, namaza geç başlayan kimseler var. Bunlar da, sureleri öğrenene kadar nasıl kılar? Tam İlmihal'de şöyle deniyor:

(Kur'an-ı kerime veya kâğıda bakıp, öğrenerek okumak bozar; çünkü başkasından öğrenmek demektir. İmam-ı Muhammed ve Ebu Yusuf, mekruh olur dediler. Kitaplı kâfirlere benzemeyi düşünmezse, mekruh da olmaz dediler.)

Böyle durumlarda, İmam-ı Muhammed ile İmam-ı Ebu Yusuf'un kavline uyarak Fatiha'yı, sure ve duaları kâğıda yazıp karşıya asılsa, oradan okunsa caiz olur mu?

CEVAP

Evet, öğrenene kadar bu kavle uymak caiz olur. Tam ilmihal'deki bu ifade, (Dürr-ül muhtar) ve bunun şerhi olan (Redd-ül muhtar) kitabından alınmıştır. Orada daha geniş bilgi vardır.

 

Hak Çalab'ım

 

Hak Çalabım, Hak Çalabım,

Senden gayri yok Çalabım.

Günahımı affet benim,

Ey rahmeti çok Çalabım.

 

Yüce Mevlam, yüce gani,

Derdimin dermanı hani?

Sakın uzak tutma beni,

Aşk oduna yak Çalabım.

 

Sen mekândan münezzehsin,

Ne sarayda ne köşktesin,

Miskinlerin kalblerini,

Edindin durak Çalabım.

 

Aşka nasıl dayanırım?

Belki bir gün uyanırım,

Çok sevdiğin Habibine,

Olayım çırak Çalabım.

 

Rabbisin, bütün kulların,

Günahları çok bunların,

Diyorum ki binekleri,

Olmalı burak Çalab'ım.

 

Ne ilmim var, ne taatim,

Ne gücüm var, ne takatim.

Ancak senin inayetin,

Kıla yüzüm ak Çalabım.

 

Yunus'a ver iki kanat,

Cehennemden eyle azat,

Bu arzumu edersen ret,

Çok acı firak Çalabım.

 

Kelimeler:

 

Çalab: İlah, mâbud

Münezzeh: Kusurlardan uzak, hiçbir şeye muhtaç olmayan

Firak: Ayrılık

Gani: Kimseye muhtaç olmayan, zengin

İnayet: Lütuf, ihsan, iyilik, yardım

Taat: İbâdet

 

 


Bugünkü sesli yayını dinlemek için tıklayın:

 

Dinimiz İslam Mail Grubu

Gruba üye olmak için: http://www.dinimizislam.com/mailgrubu.asp

Üyelikten çıkmak için: dinimizislam-unsubscribe@googlegroups.com

Dini sualleriniz için:  http://www.dinimizislam.com/sorucevap.asp

  Sual-cevap arşivi: http://groups.google.com/group/dinimizislam

 

 

İnternet sitelerimiz

www.dinimizislam.com - www.mehmetalidemirbas.com - www.evlilikrehberi.net   

NOT: www.mehmetalidemirbas.com sitesindeki bütün yazılar seslendirilmektedir. 

Seslendirilmesi bitenler dinlenebilir.

 

0 yorum: