20 Ocak 2009 Salı

[dinimizislam] 5- On günü aşan veya aşmayan durumlara örnekler

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

22 Ocak 2009, Perşembe

5- On günü aşan veya aşmayan durumlara örnekler

 

Renklerin açıklaması:

 

 

On günü aşan veya aşmayan durumlara örnekler

 

1) Âdeti 22 temiz, 6 hayz olan kadın, 20 temiz, 8 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aşmadığı için, bu ayda kan gördüğü gün sayısı, yeni âdeti olur. Yani hayzı 8 güne çıkmış, temizlik gün sayısı da 20 güne inmiş olur. Bu aydaki kanlı günler 10 günü aşmadığı için, önceki âdetine rastlayıp rastlamamasına bakılmaz.

 

 

 


 

2) Âdeti 28 temiz, 7 hayz olan kadın, 19 temiz, 11 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Önce, bu aydaki kanlı günlerin, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. 2 gün rastladığı [en az 3 gün rastlamadığı] için, 11 kanlı günün önceki âdeti kadarı yani ilk 7 günü hayz, sonrakiler istihaza olur. Temizlik gün sayısı, 19 güne düşmüş olur.

 

  

 


  

3) Âdeti 20 temiz, 10 hayz olan kadın, 19 temiz, 12 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Önce, bu aydaki kanlı günlerin, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. 10 gün rastladığı için, rastlayan bu 10 gün hayz, bu 10 günden önceki ve sonraki birer kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı ve hayzı değişmez. Hayzı yine 10 gün olur. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını, daha sonra kaza eder.

 

 

 


 

4) Âdeti 22 temiz, 9 hayz olan kadın, 23 temiz, 7 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aşmadığı için, bu ayda kan gördüğü gün sayısı, yeni hayzı olur. Yani hayzı 7 güne inmiş, temizlik gün sayısı da 23 güne çıkmış olur. Bu aydaki kanlı günler 10 günü aşmadığı için, önceki âdetine rastlayıp rastlamamasına bakılmaz.

 

 

 


 

5) Âdeti 25 temiz, 5 hayz olan kadın, 26 temiz, 13 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Önce, bu aydaki kanlı günlerin, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. 4 gün rastladığı için, rastlayan bu 4 gün hayz, bu 4 günden sonraki 9 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı 26 güne çıkmış, hayzı de 4 güne inmiş olur. 10. günden sonraki kanlı günler önceki âdetine rastlamadığı için, yani bu günlerin istihaza olduğu kesin olduğu için, 10. günden sonra kan gelse de, gusledip namaza başlar. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını, daha sonra kaza eder.

 

 

 


  

6) Âdeti 27 temiz, 6 hayz olan kadın, 16 temiz, 11 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Önce, bu aydaki kanlı günlerin, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. Rastlamadığı için, 11 kanlı günün önceki âdeti kadarı yani ilk 6 günü hayz, sonrakiler istihaza olur. Temizlik gün sayısı da, 16 güne düşmüş olur. 10. günden sonraki kanlı günler önceki âdetine rastlamadığı için, yani bu günlerin istihaza olduğu kesin olduğu için, 10. günden sonra kan gelse de, gusledip namaza başlar. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını, daha sonra kaza eder.

 

 

 


  

7) Âdeti 28 temiz, 5 hayz olan kadın, 22 temiz, 10 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aşmadığı için, bu ayda kan gördüğü gün sayısı, yeni âdeti olur. Yani hayzı 10 güne çıkmış, temizlik gün sayısı da 22 güne inmiş olur. Bu aydaki kanlı günler 10 günü aşmadığı için, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılmaz.

 

 


 

8) Âdeti 28 temiz, 5 hayz olan kadın, 22 temiz, 11 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Önce, bu aydaki kanlı günlerin, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. 5 gün rastladığı için, rastlayan bu 5 gün hayz, bu 5 günden önceki 6 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı ve hayzı değişmez. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını, daha sonra kaza eder.

 

 


 

9) Âdeti 26 temiz, 3 hayz olan kadın, 23 temiz, 9 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aşmadığı için, bu ayda kan gördüğü gün sayısı, yeni âdeti olur. Yani hayzı 9 güne çıkmış, temizlik gün sayısı da 23 güne inmiş olur. Bu aydaki kanlı günler 10 günü aşmadığı için, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılmaz.

 

 

 


 

10) Âdeti 26 temiz, 3 hayz olan kadın, 22 temiz, 11 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Önce, bu aydaki kanlı günlerin, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. 3 gün rastladığı için, rastlayan bu 3 gün hayz, bu 3 günden önceki ve sonraki 4'er kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı ve hayzı değişmez. Hayzı yine 3 gün olur. 10. günden sonraki kanlı günler önceki âdetine rastlamadığı için, yani bu günlerin istihaza olduğu kesin olduğu için, 10. günden sonra kan gelse de, gusledip namaza başlar. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını, daha sonra kaza eder.

 

  

 

Dinimiz İslam Mail Grubu

Gruba üye olmak için: http://www.dinimizislam.com/mailgrubu.asp

Üyelikten çıkmak için: dinimizislam-unsubscribe@googlegroups.com

Dini sualleriniz için:  http://www.dinimizislam.com/sorucevap.asp

  Sual-cevap arşivi: http://groups.google.com/group/dinimizislam

 

 

İnternet sitelerimiz

www.dinimizislam.com - www.mehmetalidemirbas.com - www.evlilikrehberi.net   

NOT: www.mehmetalidemirbas.com sitesindeki bütün yazılar seslendirilmektedir. 

Seslendirilmesi bitenler dinlenebilir.

 

0 yorum: