14 Ocak 2009 Çarşamba

[dinimizislam] 4- On günü aşan ve önceki âdete rastlayanlar

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

15 Ocak 2009, Perşembe

4- On günü aşan ve önceki âdete rastlayanlar

 

Renklerin açıklaması:

 

 

On günü aşan ve önceki âdetine rastlayanlar:

 

Kural: Âdet zamanı belli olan kadın, 10 günden fazla kan görürse, mutlaka (istihazalı) olur; yani (kan geldiği halde hayz olmayan) günler var demektir. 10 günden fazla kan gelince, kan gördüğü günlerin, önceki âdetine rastlayıp rastlamadığına bakılır. 3 veya daha fazla günü önceki âdetine rastlıyorsa, yalnız bu günler hayz olup, kan gelen diğer günler istihaza olur. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını daha sonra kaza eder. 2 veya daha az gün rastlarsa, buna itibar edilmez.

 

Örnekler:

 

1) Âdeti 25 temiz, 5 hayz olan kadın, 17 temiz, 11 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Bu aydaki kanlı günler, önceki âdetine 3 gün rastladığı için, rastlayan bu 3 gün hayz, bu 3 günden önceki 8 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı değişmez, hayzı 3 güne düşmüş olur. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını daha sonra kaza eder.

 

 

 


 

2) Âdeti 25 temiz, 5 hayz olan kadın, 17 temiz, 12 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Bu aydaki kanlı günler, önceki âdetine 4 gün rastladığı için, rastlayan bu 4 gün hayz, bu 4 günden önceki 8 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı değişmez, hayzı 4 güne düşmüş olur. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını daha sonra kaza eder.

 

 

 


 

3) Âdeti 25 temiz, 5 hayz olan kadın, 16 temiz, 14 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Bu aydaki kanlı günler, önceki âdetine 5 gün rastladığı için, rastlayan bu 5 gün hayz, bu 5 günden önceki 9 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı ve hayzı değişmez. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını daha sonra kaza eder.

 

 

 


 

4) Âdeti 25 temiz, 5 hayz olan kadın, 27 temiz, 11 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Bu aydaki kanlı günler, önceki âdetine 3 gün rastladığı için, rastlayan bu 3 gün hayz, bu 3 günden sonraki 8 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı 27 güne çıkmış, hayzı 3 güne inmiş olur. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını daha sonra kaza eder.

 

 

 


 

5) Âdeti 25 temiz, 5 hayz olan kadın, 26 temiz, 15 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Bu aydaki kanlı günler, önceki âdetine 4 gün rastladığı için, rastlayan bu 4 gün hayz, bu 4 günden sonraki 11 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı 26 güne çıkmış, hayzı da 4 güne inmiş olur. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını daha sonra kaza eder.

 

 

 


 

6) Âdeti 25 temiz, 5 hayz olan kadın, 25 temiz, 11 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Bu aydaki kanlı günler, önceki âdetine 5 gün rastladığı için, rastlayan bu 5 gün hayz, bu 5 günden sonraki 6 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı ve hayzı değişmemiş olur. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını daha sonra kaza eder.

 

 


 

7) Âdeti 25 temiz, 5 hayz olan kadın, 24 temiz, 12 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Bu aydaki kanlı günler, önceki âdetine 5 gün rastladığı için, rastlayan bu 5 gün hayz, bu 5 günden önce gelen 1 kanlı gün ile 5 günden sonra gelen 6 kanlı gün, yani toplam 7 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı ve hayzı değişmemiş olur. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını daha sonra kaza eder.

 

 


 

8) Âdeti 25 temiz, 5 hayz olan kadın, 22 temiz, 14 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Bu aydaki kanlı günler, önceki âdetine 5 gün rastladığı için, rastlayan bu 5 gün hayz, bu 5 günden önce gelen 3 kanlı gün ile 5 günden sonra gelen 6 kanlı gün, yani toplam 9 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı ve hayzı değişmemiş olur. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını daha sonra kaza eder.

 

 


 

9) Âdeti 25 temiz, 5 hayz olan kadın, 16 temiz, 16 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Bu aydaki kanlı günler, önceki âdetine 5 gün rastladığı için, rastlayan bu 5 gün hayz, bu 5 günden önce gelen 9 kanlı gün ile 5 günden sonra gelen 2 kanlı gün, yani toplam 11 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı ve hayzı değişmemiş olur. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını daha sonra kaza eder.

 

 

 


 

10) Âdeti 25 temiz, 5 hayz olan kadın, 20 temiz, 15 kan görse, bu aydaki kanlı günler 10 günü aştığı için, istihaza var demektir. Bu aydaki kanlı günler, önceki âdetine 5 gün rastladığı için, rastlayan bu 5 gün hayz, bu 5 günden önce ve sonra gelen 5 kanlı gün, yani toplam 10 kanlı gün istihaza olur. Temizlik gün sayısı ve hayzı değişmemiş olur. İstihaza olan günlerdeki kılmadığı namazlarını daha sonra kaza eder.

 

 

 

Dinimiz İslam Mail Grubu

Gruba üye olmak için: http://www.dinimizislam.com/mailgrubu.asp

Üyelikten çıkmak için: dinimizislam-unsubscribe@googlegroups.com

Dini sualleriniz için:  http://www.dinimizislam.com/sorucevap.asp

  Sual-cevap arşivi: http://groups.google.com/group/dinimizislam

 

 

İnternet sitelerimiz

www.dinimizislam.com - www.mehmetalidemirbas.com - www.evlilikrehberi.net   

NOT: www.mehmetalidemirbas.com sitesindeki bütün yazılar seslendirilmektedir. 

Seslendirilmesi bitenler dinlenebilir.

 

0 yorum: