16 Ocak 2009 Cuma

[dinimizislam] Mehmet Ali Demirbaş'ın bugünkü yazısı (İkinci büyük zat 17.01.2009)

bilgi@dinimizislam.com

17 Ocak 2009, Cumartesi

  İkinci büyük zat

    

Sual: Hazret-i Ömer'in sözüne uygun âyetlerin geldiği söyleniyor. Bu, mümkün mü?

CEVAP

Hazret-i Ömer, (Vallahi Allahü teâlâ, 3 şeyde sözüme uygun âyet-i kerime gönderdi) dedi:

1– (Yâ Resulallah, makam-ı İbrahim'i namaz kılınacak yer yapsaydınız) dedim. Hemen Bekara suresinin, (Makam-ı İbrahim'i namazgah edinin) mealindeki 125. âyeti indi.

2– Dedim ki, (Yâ Resulallah, sizin yanınıza biz geldiğimiz gibi, müşrikler de geliyor. Ne olurdu, müminlerin anneleri tesettüre girseydi?) Hemen Allahü teâlâ hicab âyetini gönderdi.

3– Resulullahın bazı hanımları birbirleriyle niza edince, Hazret-i Hafsa'ya, (Resulullahı üzerseniz, Allahü teâlâ, Ona sizden daha iyi hatunlar verir) dedim. Hemen Tahrim suresinin (Eğer o sizi boşarsa, Rabbi ona, sizden daha iyi hanımlar verebilir) mealindeki 5. âyeti indi. (Mealim-üt-tenzil)

Bedir'de alınan esirlere yapılacak muamele hakkında, Sahabe-i kiramın reyleri farklı olmuştu. Sadece Hazret-i Ömer ve Sad ibni Muaz esirleri öldürelim dedi. Resulullah ile diğer sahabeler, para karşılığı bırakınca şu âyet-i kerime geldi:

(Savaşta alınan esirleri mal karşılığı salmak, hiçbir nebiye yakışmaz. Yeryüzünde onların çoğunu öldürmek, zayıflamalarına sebep olur. Siz dünya malını istiyorsunuz; Allah ise, sevab kazanmanızı, Cennete ve nimetlere kavuşmanızı istiyor. Allah tarafından önceden verilmiş bir hüküm olmasaydı, aldığınız fidye için size mutlaka büyük bir azap dokunurdu.) [Enfal 67,68]

Resulullah efendimiz buyurdu ki:

(Eğer azap geri çevrilmeseydi, Ömer ile Sad bin Muaz'dan başka kimse kurtulmazdı.) [Beydavi, Mealim-üt-tenzil]

Vesika haline gelmesi için

Sual: Hazret-i Ömer'in, bilinen bazı şeyleri Resulullaha sormasının sebebi ne idi?

CEVAP: Meselelerin vesika, delil haline gelmesi için soruyordu. İki örnek verelim:

1- Resulullah efendimiz, Bedir'de bir çukura gömülü müşrik ölülere, (Rabbinizin size vâdettiğine kavuştunuz mu?) buyurunca, Hazret-i Ömer, (Yâ Resulallah, leşler işitir mi?) dedi. Cevaben buyurdu ki: (Siz beni onlardan daha iyi işitmezsiniz, ama onlar cevap veremezler.) [Buhari, Müslim]

2- Hazret-i Ömer, tavaf ederken, Hacer-ül-esvede, (Sen bir taşsın ama Resulullah öptüğü için, seni öpüyorum) dedi. Hazret-i Ali, Resulullahın (Hacer-ül-esved, kıyamette insanlara şefaat eder) buyurduğunu söyledi. Hazret-i Ömer, Hacer-ül-esvedin Cennetten geldiğini ve onun şefaat edeceğini elbette biliyordu. Böyle demesi, Hazret-i Ali'nin o hadis-i şerifi bildirip, dindeki bir hükmün vesika haline gelmesi içindi.

 

 

Dinimiz İslam Mail Grubu

Gruba üye olmak için: http://www.dinimizislam.com/mailgrubu.asp

Üyelikten çıkmak için: dinimizislam-unsubscribe@googlegroups.com

Dini sualleriniz için:  http://www.dinimizislam.com/sorucevap.asp

  Sual-cevap arşivi: http://groups.google.com/group/dinimizislam

 

 

İnternet sitelerimiz

www.dinimizislam.com - www.mehmetalidemirbas.com - www.evlilikrehberi.net   

NOT: www.mehmetalidemirbas.com sitesindeki bütün yazılar seslendirilmektedir. 

Seslendirilmesi bitenler dinlenebilir.

 

0 yorum: