21 Ocak 2009 Çarşamba

[dinimizislam] Mehmet Ali Demirbaş'ın bugünkü yazısı (Önce Allah’a, sonra sana 23.01.2009)

bilgi@dinimizislam.com

23 Ocak 2009, Cuma

  Önce Allah'a, sonra sana

    

Sual: Birine bir şey verirken yahut çocuğunu bırakırken, (Önce Allah'a, sonra sana emanet) demek caiz midir? (Allah'a pek güvenmiyorum, onun için sana da emanet ediyorum) anlamı çıkmaz mı?

CEVAP

Müslüman, o manada söylemez. Emanet edilecek asıl yerin, Allahü teâlâ olduğunu bilir. Zaten bu sözüyle bunu bildiğini ve buna iman ettiğini de bildiriyor, ayrıca bu kıymetli bilgiyi karşısındakine de hatırlatıyor, yani sen de bunu unutma demeye getiriyor.

(Deveni bağla, sonra Allahü teâlâya tevekkül et!) hadis-i şerifi, sebeplere yapıştıktan sonra, neticesini Allah'a bırakmak gerektiğini bildiriyor. Birisine çocuğunu emanet etmek, deveyi bağlamak gibidir. Deveyi bağlamadan Allah'a emanet etmek, tevekküle aykırıdır.

(Önce Allah'a, sonra sana emanet) demek, (Bunu sana emanet ediyor, Allah'a da tevekkül ediyorum) demektir. Yoksa (Allah'a güvenmediğim için, sana emanet ediyorum) demek değildir.

 

Farzda riya olur mu?

Sual: Farzlarda da riya olur mu?

CEVAP

Riya, gösteriş demektir. Mal, mevki, saygı, şöhret kazanmak için ibadet etmek, riya olur. Riya ile yapılan farzlar, sahih olur. İbadet borcu ödenmiş olur ise de, sevabı olmaz. Şartlarına uygun olduğu için sahih olan bir namaz, riya ile gösteriş için kılınırsa, sevab hâsıl olmaz, riya olur. Allahü teâlânın rızası için namaza başlayıp, sonradan hâsıl olan riyanın zararı olmaz. Allahü teâlânın rızasını hiç düşünmeden yapılan riya ise, çok kötüdür.

Riyaya mani olmak için, nafile ibadetleri gizli yapmalıdır. Mesela sadakayı gizli vermeli, kuşluk namazı kıldığını söylememelidir; fakat ibadetlerini başkalarına göstermek, onlara öğretmek ve teşvik etmek niyetiyle olursa, riya olmaz ve çok sevab olur.

Farzlarda ise, riya olacak diye, ibadetleri gizlemek doğru değildir. Mesela zekâtı, beş vakit namazı gizlememelidir. Cuma namazına gitmelidir. Ramazan orucunu tutmakta da, riya olmaz.

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

Nafile ibadetlerde gösteriş çok olur. Farzlar yapılırken, araya riya, gösteriş karışmaz. Bunun içindir ki, zekâtı, aşikâre vermek gerekir. Bu suretle insan, iftiradan kurtulur. (2/82)

 

Bulaşıcı hastalığı olan

Sual: Bulaşıcı bir hastalığı olanın, mescide devam etmesi caiz midir?

CEVAP

Caiz değildir.

 

 

Dinimiz İslam Mail Grubu

Gruba üye olmak için: http://www.dinimizislam.com/mailgrubu.asp

Üyelikten çıkmak için: dinimizislam-unsubscribe@googlegroups.com

Dini sualleriniz için:  http://www.dinimizislam.com/sorucevap.asp

  Sual-cevap arşivi: http://groups.google.com/group/dinimizislam

 

 

İnternet sitelerimiz

www.dinimizislam.com - www.mehmetalidemirbas.com - www.evlilikrehberi.net   

NOT: www.mehmetalidemirbas.com sitesindeki bütün yazılar seslendirilmektedir. 

Seslendirilmesi bitenler dinlenebilir.

 

0 yorum: