25 Şubat 2018 Pazar

* Namazları evvel vaktinde kılmak

27 Şubat 2018, Salı

 

 

Namazları evvel vaktinde kılmak

 

 

 

Sual: Namazları vaktin evvelinde kılmak mı gerekir, vaktin sonuna doğru kılmak mahzurlu mudur?

Cevap: Sabah namazını her mevsimde (İsfâr) etmek, yani ortalık aydınlanınca kılmak müstehabtır. Cemaat ile öğle namazını, yazın sıcakta geç, kış günleri ise, erken kılmak müstehabtır. Akşam namazını her zaman erken kılmak müstehabtır. Yatsıyı, şer'î gecenin yani gurûbdan fecre kadar olan zamanın üçte biri oluncaya kadar geç kılmak müstehabtır. Gecenin yarısından sonraya bırakmak tahrimen mekruhtur. Bu geciktirmeler, hep cemaat ile kılanlar içindir. Evinde yalnız kılan, her namazı vakti girer girmez kılmalıdır. (Künûz-üd-dekâık)da yazılı ve Hâkimin ve Tirmüzînin bildirdikleri hadîs-i şerifte, (İbadetlerin en kıymetlisi, evvel vaktinde kılınan namazdır) buyuruldu. (İzâlet-ül hafâ)nın beşyüzotuzyedinci sahifesinde yazılı, (Müslim) kitabındaki hadîs-i şerifte, (Bir zaman gelecek, âmirler, imamlar, namazı öldürecekler, vaktinden sonraya bırakacaklardır. Sen, namazını vaktinde kıl! Senden sonra, cemaat olurlarsa, onlarla da, tekrar kıl! İkinci kıldığın nafile olur) buyuruldu. İkindiyi ve yatsıyı, İmâm-ı a'zamın kavline göre kılmak ihtiyatlı olur. Uyanamayan, vitri yatsıdan hemen sonra kılmalıdır. Yatsıdan evvel kılarsa, sonra tekrar kılar. Uyanabilen ise, gecenin sonunda kılmalıdır. (Tam İlmihal s. 194)

Zuhr vakti, asr-ı evvele kadar, yani her şeyin gölgesi, hakiki zeval vaktindeki uzunluğundan, kendi boyu miktarı veya asr-ı saniye kadar, yani boyunun iki misli uzayıncaya kadar devam eder. Birincisi, iki imama ve diğer üç mezhebe göre, ikincisi, İmâm-ı a'zama göredir.

(İkindi namazının vakti), öğle vakti bitince başlayarak, güneşin arka kenarının, rasıdın bulunduğu mahallin zahirî ufuk hattından battığı görülünceye kadar ise de, güneş sarardıktan sonra yani alt [ön] kenarı zahirî ufuk hattına bir mızrak boyu yaklaşıncaya kadar geciktirmek haramdır. Bu vakit, üç kerahet vaktinin üçüncüsüdür. Şimdi, Türkiye'de, takvimlerde, ikindi vakitleri, asr-ı evvele göre yazılıdır. Bu vakitlerden, kışın 36, yazın 72 dakika sonra kılınca, İmâm-ı a'zama da uyulmuş olur. (Tam İlmihal s. 178)

Öğle ve akşam namazlarını iki imamın bildirdiği vakitlerde kılamayan, kazaya bırakmayıp, İmâm-ı a'zamın kavline göre eda etmeli, bu takdirde, o gün ikindi ve yatsı namazlarını da, İmâm-ı a'zamın bildirdiği vakitten önce kılmamalıdır. (Tam İlmihal s. 179)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: