20 Şubat 2018 Salı

* Edille-i şer’ıyye, müctehid imamlara senettir

22 Şubat 2018, Perşembe

 

 

Edille-i şer'ıyye, müctehid imamlara senettir

 

 

 

Sual: Edille-i şer'ıyye ne demektir ve yalnız müctehidler için mi senettir? İcma ne demektir ve günümüzdeki insanların icmaı senet kabul edilir mi?

Cevap: Âlimlerin çoğu, Hanefi mezhebinin daha doğru olduğunu söylemişlerdir. Bunun için, İslâm memleketlerinin çoğunda, Hanefi mezhebi yerleşmiştir. Türkistan ile Hindistan'ın ve Anadolu'nun hemen hepsi Hanefidir. Afrika'nın garp [batı] tarafı, hep Malikidir. Hindistan'ın bazı sahillerinde de bulunur. Şafiiler; Mısırda, Kürtlerde ve Arabistan'da ve Dağıstan'da çoktur. Hanbelîler azdır. Vaktiyle Şam ve Bağdat'ta çok idi.

(Edille-i şer'ıyye) [yani, din bilgilerinde, müctehid imamlara senet, kaynak] dörttür: (Kur'ân-ı kerim), (Hadîs-i şerifler), (İcmâ'ı ümmet) ve (Kıyâs-ı fükahâ).

Müctehidler, bir işin nasıl yapılacağını, Kur'ân-ı kerimde açık olarak bulamazlarsa, hadîs-i şeriflere bakarlar. Hadîs-i şeriflerde de açıkça bulamazlarsa, bu iş için, (İcma) var ise, öyle yapılmasını bildirirler. İcma sözbirliği demektir. Yani, bu işi, Eshâb-ı kiramın hepsinin aynı suretle yapması veya söylemesi demektir. Eshâb-ı kiramdan sonra gelen tâbi'înin de icmaı delildir, senettir. Daha sonra gelenlerin, hele bu zamandaki insanların, dinde reformcuların, din cahillerinin yaptıkları, söyledikleri şeye, icma denmez. (Fâideli Bilgiler s. 18)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: