11 Ağustos 2015 Salı

* Mukim ve seferî ne demek? (Mehmet Ali Demirbaş'ın 12.08.2015 tarihli yazısı)

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

12 Ağustos 2015, Çarşamba

Mukim ve seferî ne demek?

 

 

Sual: Biri bana, (İnsan dünyada mukim değil, seferîdir) diye bir mesaj göndermiş. Mukim ve seferî ne demektir?

CEVAP

Bu söz, söyleyen kişiye göre değişir. Rastgele biri söylemişse hiç önemi yoktur. Büyük bir zat söylemişse, tevil edilir. Dünyanın geçiciliğini, asıl yaşanılacak yerin âhiret olduğunu belirtmek için söylendiği anlaşılır.

Mukim, ikamet eden, oturan, bir yerde çok veya temelli kalan kimse demektir. İkamet ettiği yerden 15 günden az kalmak için gittiği yerde seferî olur. Dînî tâbir olarak buna misafir deniyor. 15 günden fazla kalacaksa artık misafir olmaz, orada mukim olur.

Temelli kalınan yere vatan-ı asli denir. Dünya vatan-ı asli olamaz, sonsuz kalınacak âhiret yurdu vatan-ı aslidir. Dînî tâbire uydurarak şöyle denebilir:

(Dünya vatan-ı aslî değildir, vatan-ı ikamette misafir olarak kalmaktadır.)

Misafir de er geç, kendi vatanına dönecektir. Misafirin, gittiği yerlere, sonsuz kalacakmış gibi ev yaptırması yadırganır. İnsan da, dünyada misafirdir. Misafirin orada ebedî kalacak gibi, davranması elbette uygun olmaz. Sonsuz olan âhiret hayatı için hazırlık yapması lazımdır.

 

Evin işine karışılmaz

Sual: Erkeğin, hanımının ev işlerine karışmasının, evdeki huzura ne gibi etkisi olur?

CEVAP

Bu konuda, Enver abimiz şunları anlatmıştı:

Allahü teâlâ, evin dışını erkeğe, içini de kadına vermiştir. Bir erkek, evin içine ne kadar çok karışırsa, dünyada ve âhirette o kadar sıkıntısını çeker. Fizikî kaideye göre, mıknatısın aynı kutupları birbirini iter, zıt kutupları birbirini çeker. Yani artı kutup artıyı, eksi kutup eksiyi iter, artı kutup eksiyi, eksi kutup da artıyı çeker. İki kişinin ikisi de, (Ben haklıyım) derse neticede kavga çıkar, huzursuzluk başlar. Biri, (Sen haklısın) diyebilirse, kavga biter. Karı kocadan biri de, diğerine (Sen haklısın) derse geçim olur. Yani hiç olmazsa, bir taraf mutlaka alttan almalı. Ama bunu kendisi yapmalı, karşı taraftan beklememeli. İkisi de, (Ben haklıyım) derse, o evde kavga bitmez. İkisi de, (Sen haklısın) derse ne olur? Hiç kavga olmaz, o evde ilâhî aşk başlar.

 

Twitter'da paylaş     Facebook'ta paylaş

 

 

 

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com

 

0 yorum: