22 Ağustos 2015 Cumartesi

* İlâhî dinle amel etmek

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

23 Ağustos 2015, Pazar

İlâhî dinle amel etmek

 

 

Sual: (Mezhepler beşerîdir, ben ilâhî olan dinle amel ediyorum) diyen bir hocanın talebeleri, bu sözleri şöyle açıkladılar:

(Mezhepler beşer mahsulü olduğu için muhakkak hata olur. İlâhî dinde hata olmaz. Hocamız âyetleri ve sahih hadisleri esas alır. Mezheplerin delillerini inceler. Hanefîlerin alıp Şâfiîlerin almadığı bir hükmü hocamız almaz. Tersine Şâfiîlerin alıp Hanefîlerin almadığı bir hükmü de almaz. Bütün âlimlerin ittifak ettiği hususlarla, yani Kitap ve Sünnetle amel eder. Her ilmi de, ehlinden alır. Mesela hadis-i şerifleri, mezhep kitaplarından değil, hadis kitaplarından alır. Onun dini ilâhîdir, beşerî değildir. Mezhepler, beşerî dindir.) Bu, yanlış değil midir?

CEVAP

Elbette yanlıştır. Mason Abduh’la talebesi Reşit Rıza ve yerli çömezleri de, yaklaşık aynı şeyleri söylüyorlar. Hepsinin temelinde mezhep düşmanlığı yatıyor. Bunlar, mezhepsizliğin farklı fraksiyonlarıdır.

Mezhep sahibi selef-i sâlihini, (İlâhî dinle değil de, beşerî dinle amel ediyorlar) diye suçlamak ne büyük iftiradır. İmam-ı a'zam, ilâhî dine değil de, beşerî dine sarılmış öyle mi? Onlar âyetlere ve sahih hadislere uymamış da, mezhepsizler nasıl uymaktadır? Adına ilâhî din denilen, uydurulan bu dine göre, imanın şartı kaçtır? Namaz nasıl kılınır?

Bazı âyetlerden ve hadislerden, her mezhep farklı bir hüküm çıkarmıştır. Hangisinin doğru olduğunu hangi mezhepsiz bilebilir? Mezhepsizin anladığı ilâhî din oluyor da, İmam-ı a'zam gibi büyük zatların anladıkları nasıl beşerî din oluyor? Allah'ın dinini bırakıp beşeri dine uyan kâfir olur. Bir mezhebe bağlı Müslümana, (Sen ilâhî dine değil beşerî dine uyuyorsun) demek ona kâfir demek olur. Müslümana kâfir diyenin kendisi kâfir olur. İmam-ı Rabbânî hazretleri de, (Mezhebin bir hükmünü beğenmemek, mezhepsizlik olur, bu da ilhaddır) buyuruyor. (Mebde ve Mead)

Görüldüğü gibi İmam-ı Rabbânî hazretleri böyle kimselere mülhid demektedir. Mezhebini beğenmeyen ve kendi uydurdukları yola ilâhî din diyen mülhidlerin sözlerine itibar edilmez.

 

Twitter’da paylaş | Facebook’ta paylaş

 

 

Sabır

Sabır, Hak’tan gelene, hep rıza göstermektir,

Her işte, her hâline her zaman şükretmektir.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru TV

Bugünkü ilahi:
·
Aşkın İle Aşıklar

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com

 

0 yorum: