2 Ağustos 2015 Pazar

* Kaza etmeden kaza yapmak (Mehmet Ali Demirbaş'ın 03.08.2015 tarihli yazısı)

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

03 Ağustos 2015, Pazartesi

Kaza etmeden kaza yapmak

 

 

Sual: Şehirler arası otobüste giderken, bir yolcu, şoföre, (Kaptan abi, namaz vakti geçiyor. Uygun bir yerde dur da namazımızı kılalım) der. Şoför, (Yolda namaz mı kılınır? Evine gidince kaza edersin) der. Yolcu, (Ya ben eve gidip kaza etmeden sen yolda kaza yaparsan ne olacak) der. Bu cevap uygun mu?

CEVAP

Uygun değil. Şoför kaza yapmasa, yolcu, namazını kılmayıp evinde kaza etmiş olsa da, namazını kazaya bıraktığı için büyük günah işlemiş olur. Yolcunun şoföre, (Durmayacaksan beni hemen indir, ben namazımı kazaya bırakamam) demesi lazımdı. Bunun gibi, (Emekli olunca, kaza ederim) diyene, (Emekli olacağın garanti mi?) demek de yanlıştır. Emekli olacağı garanti olsa da, namazlarını kazaya bırakması çok büyük günahtır.

 

Sünnet kılarken niyet

Sual: Sünnet namazları kılarken, (Sünnet kılmaya) diye niyet etmek şart mıdır?

CEVAP

Sünnetleri kılarken sünnet demek şart değildir. Nâfile namaz kılmaya demek caiz olduğu gibi, sadece namaz kılmaya demek de sahih olur. Gece iki rekât Teheccüt namazı kılan da, bu namazı imsak vaktinden sonra kıldığı anlaşılırsa, bu iki rekât, sabahın sünneti yerine geçer. Ayrıca sabahın sünnetini kılmaz, kılarsa mekruh olur. (Eşbah-Redd-ül muhtar-S. Ebediyye)

Resulullah efendimiz, beş vakit namazın sünnetlerini kılarken, (Allah rızası için namaz kılmaya) der, sünnet demezdi. O vaktin farzından başka, namaz kılınca sünnet de kılınmış olur. (Halebi-yi kebir)

Sünnet kılarken, kazaya da niyet edilirse sünnet de kılınmış olur. Hiç kazası olmayan da, vaktin farzının yanında bir namaz kılarsa, sünnet de kılınmış olur. (İslâm Ahlâkı)

 

Son sünnete kalkmak

Sual: Sünnetle farz arasında konuşmak, başka bir iş yapmak ve bir şey okumak mekruh olduğu gibi, konuşmadan, bir şey okumadan beklemek de mekruh olur mu?

CEVAP

Evet, mekruh olur. Son sünneti olan namazlarda, farzı kıldıktan sonra, (Allahümme entesselâm ve minkesselâm tebârekte yâ zel-celâli vel-ikrâm) diyecek kadar oturulur. Daha fazla beklemek mekruhtur. Hemen sünneti kılmaya kalkmalıdır. (İbni Âbidin)

 

Selam verirken

Sual: İmam selam verirken cemaate niyet eder mi?

CEVAP

Evet, imam her iki tarafa selam verirken, cemaate de niyet eder. (Nimet-i İslâm)

 

Twitter'da paylaş     Facebook'ta paylaş

 

 

 

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com

 

0 yorum: