12 Ağustos 2015 Çarşamba

* Geçmiş namazları Mâlikî'ye göre kılmak

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

13 Ağustos 2015, Perşembe

Geçmiş namazları Mâlikî'ye göre kılmak

 

 

Sual: S. Ebediyye'de, (Taklide niyet edenin, daha önce taklit etmeden kılmış olduğu namazları kaza etmesi lazım gelir) deniyor. Sitede ise, (Daha önce taklit etmeden kılmış olduğu namazları, Mâlikî'ye göre kıldım) diye niyet edilirse, hepsinin kılınmış olduğu yazılıdır. Burada bir çelişki yok mudur?

CEVAP

Sitedeki de merhum Hocamızın bildirdiğidir.

O namazlar, ağızda dolgu olduğu için sahih olmadı. Ya kaza edilir veya (Mâlikî'yi taklit ettim) diye niyet edilir. Bunu yine merhum Hocamıza sorduğumuz suallerle açıklayalım:

1- Unutup bir hafta mestlerine mesh eden kimse, bu abdest olmadığı için, o namazları kaza etmesi lazımdır. Eğer Mâlikî'yi taklit ederek, (O abdestleri Mâlikî'ye göre aldım) denirse, abdest sahih olur.

2- Unutarak necasetli elbise ile namaz kılan kimsenin, necasetten dolayı o namazları kaza etmesi lazımdır. Ama (O namazları Mâlikî'ye göre kıldım) denirse, namazlar sahih olur.

3- Diş dolgusundan dolayı Şâfiî'yi taklit eden kimse, hacda yabancı kadınlara dokunduğu hâlde, abdest almadan namaz kılmışsa, Kâbe'yi tavaf etmişse, namazları da haccı da sahih olmamıştır. Abdestsiz kıldığı namazlarını kaza etmesi ve tekrar hacca gitmesi lazımdır. Eğer şimdi, (O namazları Mâlikî'ye göre kıldım, Tavafı da Mâlikî'ye göre yaptım) denirse haccı sahih olur.

Bu üç suali de merhum Hocamıza sormuştuk.

Tam İlmihâl'de böyle geriye dönük örnekler vardır. Biri şöyledir:

Kendi mezhebine uymayan işi, yaptıktan sonra da, taklit yapmak caiz olur. Mesela İmam-ı Ebu Yusuf'a, cumayı kıldıktan sonra, (Guslettiğin kuyuda fare ölüsü görüldü) dediler, (Şâfiî mezhebine göre guslümüz sahihtir) buyurdu. (S. Ebediyye s.72)

 

Twitter'da paylaş | Facebook'ta paylaş

 

 

Tevazu

Tevazu orta yoldur, ne gurur, ne de züldür,

Zıddına kibir denir, çoğu da tezellüldür.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru TV

Bugünkü ilahi:
·
Gectiginiz yollara

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com

 

0 yorum: