24 Ağustos 2015 Pazartesi

* Hoparlörden gelen sese uymak

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

25 Ağustos 2015, Salı

Hoparlörden gelen sese uymak

 

 

Sual: Özellikle Cuma günleri cemaat çok olduğu için hoparlörle namaz kıldırılıyor. Hoparlörden gelen sese uymak caiz olmadığına göre, nasıl hareket edersek namazımız sahih olur?

CEVAP

Biz namaz kılarken, dışarıdan birinin verdiği komuta uyarsak veya onun selamını alırsak yahut okuduğu Fâtiha'ya âmin dersek namazımız bozulur. İmamın sesi hoparlöre verilince, elektrik ve mıknatısın meydana getirdiği bir ses hâline dönüşüyor. Bu ses, imamın kendi çıplak sesi değil, elektrik ve mıknatısın hâsıl ettiği sestir. Yani hoparlörden çıkan ses, elektrik tesiriyle hâsıl olan mıknatıs kuvvetlerinin demir levhayı titreştirmesiyle oluşan bir sestir. Bu sese uyan da, başkasının komutuna uymuş olur. Çünkü Tam İlmihâl'de deniyor ki:

Başkasının sözüyle yerini değiştirmek veya yanına gelene, onun sözüyle yer açmak namazı bozar, fakat biraz sonra kendiliğinden hareket ederse bozmaz. (S. Ebediyye)

Cuma günü camiye gitmek zorunda olduğumuz için, imam inip kalkarken, hoparlörden gelen sesin emriyle değil, kendi arzumuzla inip, kalkarsak, namazımız bozulmamış olur. Mesela secdede iken hoparlörden imamın Allahü ekber sesi gelince, biz o gelen ses için değil de, imam kalktığı için kalkarsak namazımız bozulmamış olur.

 

Twitter'da paylaş | Facebook'ta paylaş

 

 

En zor imtihan

Hayat imtihanının gayet zor olanı var,

Mümin olan kimseye, iffet imtihanı var.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru TV

Bugünkü ilahi:
·
Ben Ne Cevap Vereyim

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com

 

0 yorum: