12 Haziran 2015 Cuma

* Teravihi cemaatle kılmak sünnettir

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

13 Haziran 2015, Cumartesi

Teravihi cemaatle kılmak sünnettir

 

 

Sual: Bir İbni Sebeci, Hazret-i Ömer’e iftira ederek, (Allah Resulü sünnet namazları hiçbir zaman cemaatle kılmadı ve başkalarını da bundan men etti. Buna rağmen Ömer bunu uyguladı ve sünnetleştirdi. Sünnîler, Ömer’in sünnetini yapıyorlar) diyor. Bu yanlış değil mi?

CEVAP

Elbette yanlıştır. Dikkat edilirse, (Allah resulünün men etmesine rağmen bunu uyguladı ve sünnetleştirdi) diyerek, sinsi bir şekilde Hazret-i Ömer’e iftira ediyor. Allah resulüne itiraz eden, men etmesine rağmen bunu yapan kâfir olur. Bunların iftiraları, kendileri gibi ne kadar iğrençtir!

Peygamber efendimiz “sallallahü aleyhi ve sellem”, teravihi hiç kılmamış olsaydı bile, Hulefa-i raşidinin kılması, sünnet olması için elbette kâfidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Sünnetime ve hulefa-i raşidinin sünnetine sımsıkı sarılın!) [Buhârî]

Hâlbuki Peygamber efendimiz, birkaç gün teravihi cemaatle kıldırdı, daha sonra evinde kıldı. Sebebi sual edildiğinde buyurdu ki:

(Teravih namazının size farz olacağından korktuğum için evden çıkmadım.) [Buhârî]

Peygamber efendimiz, teravihi, 8, 12 ve 20 rekât olarak da kıldı. 8 ve 12 rekâtı cemaatle kıldı, evinde de yirmi rekâta tamamladı. İbni Abbas hazretleri bildiriyor ki: Resulullah, yatsıdan sonra, vitirden önce, 20 rekât namaz kılıp buyurdu ki:

(Ramazanda 20 rekât teravih namazı kılanın, 20 bin günahı affolur.) [İbni Ebi Şeybe]

İmam-ı a’zam hazretleri buyuruyor ki:

(Teravih namazı sünnet-i müekkededir. Hazret-i Ömer, teravih namazının 20 rekât olarak cemaatle kılınmasını kendiliğinden ortaya çıkarmadı, bid’at de işlemedi. O, elindeki sağlam esasa, yani Resulullah’ın sünnetine dayanarak emretti.) [El-İhtiyar]

Teravihin 20 rekât oluşu ve cemaatle kılınması, hadis-i şerifle bildirilmiştir. Sünnet olduğu Eshab-ı kiramın icmaı ile sabittir. (Merakıl-felah şerhi)

Teravihin 20 rekât olduğuna inanmayanın sapık olduğu (Nur-ül-izah) şerhinde de yazılıdır. Hazret-i Ömer’in Eshab-ı kiramla 20 rekât teravih namazı kıldığı Peygamber efendimize bildirilince, Cebrail aleyhisselam gelip, dedi ki:

(Allahü teâlâ, Ömer’in ve Eshabının bu ibadetini kabul eyledi.) [E. Vaizin]

Teravihin cemaatle kılınması sünnet-i kifâyedir. Yani bir mahallede cemaatle kılınınca, diğerleri evde kılsa, sünnet ifa edilmiş olur. (Nimet-i İslam)

Twitter’da paylaş   |   Facebook’ta paylaş

 

 

Kışa yazdan hazırlık

Âhirete giderken, ihlâslı amel taşı!

Karıncadan ibret al, yazdan karşılar kışı.

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Evvel Allah Ahir Allah

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.myreligionislam.com

 

 

0 yorum: