23 Haziran 2015 Salı

* Mestlere mesh etmek

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

25 Haziran 2015, Perşembe

Mestlere mesh etmek

 

 

Sual: (Yalnız Kur'an) diyenler, (Kur'an'da mestlere meshi bildiren bir âyet yoktur. Mest giymek bid'attir) diyorlar. Peygamber efendimiz, mest giymemiş midir?

CEVAP

Elbette Peygamber efendimiz, mest giymiş ve nasıl mesh yapılacağını göstermiştir. Meste meshi caiz görmek Ehl-i sünnet itikadına dâhildir. İmam-ı a'zam hazretleri buyurdu ki:

(İki kayınpederin en üstün olduğuna inanmak, iki damadı sevmek, mestlere meshi caiz görmek, iyi kötü her imamın arkasında namaz kılmak, Ehl-i sünnet itikadındandır.) (Kurret-ül ayneyn) [İki kayın peder, Hazret-i Ebu Bekir'le Hazret-i Ömer'dir. İki damat da, Hazret-i Osman'la Hazret-i Ali'dir.]

Yalnız Kur'an diyenler, bu konuda, İbni Sebecilere uydukları için böyle konuşuyorlar. İbni Sebe, Yahudi dönmesi olduğu için Yahudilere uymaya çalışıyor. Mest hakkında birkaç hadis-i şerif:

(Yahudiler, namazda ayaklarını örtmezler. Siz onlara muhalefet edip, nalın veya mest giyinin!) [Müslim, Ebu Davud]

(Müşriklere muhalefet edin, namaz kılarken mestlerinizi giyin!) [Hâkim]

Resulullah, seferde de, mestlerimize meshi emrederdi. (Nesâî, Tirmizî)

Bir seferde, abdest aldıktan sonra, mestlerini göstererek, (Bunları abdestli olarak giymiştim) buyurup mesh etti. (Buhârî, Müslim, Ebu Davud)

Peygamber efendimiz "sallallahü aleyhi ve sellem", fetih gününde abdestte mestlerine mesh edince, Hazret-i Ömer "radıyallahü anh", (Yâ Resulallah, bugün yeni bir şey yaptınız) dedi. (Yâ Ömer, doğru yaptım) buyurdu. (Müslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî)

Hazret-i Mugire ibni Şu'be "radıyallahü anh" anlatır: Ayaklarını yıkaması için Resulullah'ın mestlerini çıkarmak istedim. Bana, (Hayır, çıkarma, mestlerimi abdestli olarak giydim) buyurup üstlerine mesh etti. (Buhârî, Müslim)

Resulullah "sallallahü aleyhi ve sellem", mestlere mesh edince, (Yâ Resulallah, yoksa ayaklarınızı yıkamayı unuttunuz mu?) dediler, (Hayır, unutmadım. Mestlere mesh etmemi Allahü teâlâ emretti) buyurdu. (Buhârî, Müslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî, İ. Mâlik - Muvatta) [Kur'an haricinde de, Allahü teâlânın emir ve yasakları olduğunu bu hadis-i şerif göstermektedir.]

Peygamber efendimizin dine ait her sözü vahye dayanmaktadır. (Mestlere mesh etmeyi Allahü teâlâ emretti) buyuruyor. Allahü teâlânın emrine uymak farzdır. Yalnız Kur'an diyenler, (Resulüme uyun) mealindeki âyetlere inanmadıklarından veya yanlış yorumladıklarından dolayı meste meshi kabul etmiyorlar. Ehl-i sünnet olan, Resulullah efendimizin tatbikatına uyar, ibni Sebecilere, Mutezile'ye ve Yalnız Kur'an diyenlere itibar etmez.

 

Twitter'da paylaş | Facebook'ta paylaş

 

 

Edeb

Ömrümüz akıp gider, hava gibi, su gibi,

İslam'a tâbi olan, gözetir hep edebi.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·
Gaflet Uykusunda Yatar

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.myreligionislam.com

 

 

0 yorum: