10 Haziran 2015 Çarşamba

* Mezhepsizlik teşvik ediliyor

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

11 Haziran 2015, Perşembe

Mezhepsizlik teşvik ediliyor

 

 

Sual: Mezhebi (Beşerî din), mezhepsizliği (İlâhî din) kabul eden bir yazar, (Fıkhı fakihten, hadisi muhaddisten, âyeti ise, Arapça bilen Kur’an’dan, bilmeyen meallerden almalı) diyor. O zaman mezhebe uymanın ne önemi kaldı? Mezheplere göre âyetlerin ve hadislerin mânâsı farklı olmuyor mu? Dört mezhebin fıkhı ayrı değil mi? Hattâ aynı mezhebin tercih edilen kavli farklı değil mi? Mesela fıkhı İmam-ı a'zamdan alsak, müftabih kavil, İmameyn'in ise uygun olur mu? Niye (Herkes, âyeti, hadisi ve fıkhı, mezhebinin fıkıh kitaplarından almalı) demiyor? Bu yazar, mezhepsizliği teşvik etmiyor mu?

CEVAP

Evet, (Mezhep kitaplarından al!) demediğine göre, açıkça mezhepsizliği teşvik ediyor. Bizim gibiler, âyet-i kerimeleri Kur’an’dan, meallerden, hadis-i şerifleri hadis kitaplarından öğrenemez. Din kitaplarında buyuruluyor ki:

Dindeki dört delil, müctehidler içindir. Bizim için delil, mezhebimizin bildirdiği hükümdür. Çünkü bizler, âyet ve hadisten hüküm çıkaramayız. Mezhebin bir hükmü, âyete, hadise uymuyor görünse de yanlış değildir. Zira âyet ve hadis ictihad isteyebilir, başka bir âyet veya hadisle değişmiş, nesh edilmiş olabilir veya bilmediğimiz bir tevili vardır. (Berîka)

Bir din adamı, okuduğu hadisten kendi anladığına uyarak amel edemez. Mezhepteki müctehidlerin âyet-i kerime ve hadis-i şeriflerden anlayarak, verdikleri fetva ile amel etmesi gerekir. Takrir kitabında da böyle yazılıdır. Böyle yapmazsa, vacibi yani farzı terk etmiş olur. (Kifâye, Tuhfe)  

İmam-ı Rabbânî hazretleri buyurdu ki: Hadislerle amel etmek bize caiz olmaz. Mezhebimizin hükmüne aykırı görünen hadis-i şerifler, delil ve senet olamaz. Mesela bir Hanefî'nin, (İmam arkasında Fâtiha okumak farzdır. Bu konuda sahih hadis var) diyerek imam arkasında Fâtiha okuması ilhaddır. (1/312, Mebde ve Mead 31) [Yazar, Müslümanları mülhid yapmaya çalışıyor.]

Bu vesikalardan anlaşılıyor ki, mezhebin hükmüne bakmayıp âyet ve hadisten hüküm çıkarmaya çalışan, mezhepsiz olur. Birkaç örnek verelim:

Yazarın sözüne uyarak hadisleri hadis kitabından alırsak ortaya mezhepsizlik çıkar.

Hadis kitaplarında deniyor ki:

1- (Kan alanın da, kan aldıranın da orucu bozulur.) [Buhârî, Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî] (Hanbelî hariç, üç mezhepte bozmaz.)

2- (Zekerine dokunanın abdesti bozulur.) [Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî ] (Hâlbuki Hanefî’de bozmaz.)

3- (Zekere dokunmak abdesti bozmaz.) [Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî ] (Hâlbuki Hanefî hariç üç mezhepte abdesti bozar.)

4- (Fercine dokunan kadının abdesti bozulur.) [Beyhekî] (Şâfiî hariç, üç mezhepte bozmaz.)

5- (Kan aldırmak abdesti bozmaz.) [Beyhekî] (Hanefî hariç, üç mezhepte bozmaz.)

6- (Akar kan abdesti bozar.) [Beyhekî, Dâre Kutnî] (Hanefî hariç, üç mezhepte bozmaz.)

7- (Besmelesiz abdest olmaz.) [Ebu Davud, Tirmizî, Beyhekî, Hâkim] (Hanbelî hariç, üç mezhepte Besmele çekmek farz değildir.)

8- (Deniz ürünleri helâldir.) [Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî], (Hâlbuki Hanefî’de sadece balık yenir, deniz haşeratı yenmez.)

9- (Deve eti yemek abdesti bozar.) [Müslim, Ebu Davud, Tirmizî, Nesâî] (Hanbelî hariç, üç mezhepte bozmaz.)

10- (Ateşte ısınmış şey abdesti bozar.) [Müslim, Ebu Davud, İbni Mâce, Tirmizî, Nesâî] (Hadis sahihtir. Bu, hiçbir mezhepte bozmaz. İzahı Mizan-ı Kübra’da vardır. Hadis okursak, pişmiş yemek yiyenin, çay içenin abdestinin bozulduğuna hükmederiz.)

11- (Fâtihasız namaz olmaz.) [Buhârî, Müslim] (Fâtiha, üç mezhepte farz, Hanefî’de farz değildir. Hanefî'de Fâtiha unutulursa secde-i sehv ile namaz tamamlanmış olur, diğer üç mezhepte Fâtihasız namaz sahih olmaz.)

Görüldüğü gibi, (Hadisleri hadis kitabından al) diyerek insanları mezhepsiz yapmaya çalışmak, çok veballi bir iştir. Mezhebimizin hükmü ne ise ona uymalıyız. Bunun için, (Hadisleri hadis kitaplarından değil, her mezhep mensubu, mezhebinin kitaplarından almalıdır) demelidir. Ama mezhepleri beşerî din kabul edenlerin böyle söylemeleri mümkün değildir.

Bir âyetin hükmünü anlamak için, Arapça bilenin bizzat Kur’an-ı kerime, bilmeyenin mealine bakarak hüküm çıkarması büyük felaket olur. Birkaç örnek verelim:

1- Abdest âyetinde (Yüzünüzü, ellerinizi yıkayın, başınızı mesh edin ve ayaklarınızı...) buyuruluyor. İmam-ı Mâlik ile İmam-ı Ahmed bin Hanbel, (Baş denince başın tamamı anlaşılır ve başın tamamını mesh etmek farzdır. Peygamber efendimiz de başın tamamını mesh ederdi) şeklinde ictihad ettiler.

İmam-ı a’zam, (Bir şeyin dörtte biri, tamamı yerine geçer. Başın dörtte birini mesh eden, tamamını mesh etmiş olur. Resulullah, başın tamamını mesh etmiştir. Bu ise sünnettir) buyurdu.

İmam-ı Şâfiî, (Mesh demek, yıkamak demek değildir, ıslak eli sürmektir. Başa bir parmakla sürülse de mesh edilmiş olur. Resulullah’ın başın tamamını mesh etmesi sünnettir) diye ictihad etti.

2- İmam-ı Şâfiî ile İmam-ı Ahmed, (Abdest alırken âyette bildirilen sıraya göre yıkamak yani tertip farzdır. Peygamber efendimiz de, bu sırayla abdest almıştır) buyurdular. İmam-ı a'zam ile İmam-ı Mâlik, (Âyette bildirilen sıra ile abdest almak farz değildir. Peygamber efendimizin, bildirilen sırayla abdest alması sünnettir) buyurdular.

3- Şiîler, abdest âyetinden (Ayakları yıkamak değil, mesh etmek farzdır) diyorlar. Ehl-i sünnetin dört hak mezhebi ise, Resulullah efendimizin tatbikatına ve sözlerine uyarak, ayakları yıkamanın farz olduğunu bildiriyorlar. Biz, mezhebimizin hükmüne değil de, hadislere, meallere bakıp anladığımıza uyarsak mezhepsiz oluruz

Önemli bir husus da, hadis-i şeriflerde olduğu gibi, Kur’an-ı kerimde de bazı âyetler nesh edilmiştir. Biz hangi âyetin nesh edildiğini bilemeyiz. Üstelik mezheplere göre de değişmektedir. Mezhebin biri bu âyet nesh edilmiş derken, diğer bir mezhep nesh edilmediğini bildirmektedir. Mezhebimize uymazsak ortada kalırız.

Nur sûresinin, (Zina eden ancak zina edenle evlenir) mealindeki 3. âyeti, Nisa sûresinin üçüncü âyeti ile nesh edilmiştir. (Redd-ül muhtar)

Bekara sûresinin, (Ramazan ayı gelince oruç tutun) mealindeki 185. âyeti, (Kudreti olanlara bir yoksul doyuracak kadar fidye vermek borçtur) âyetini nesh etti. (Ondan önce oruç tutmayıp fidye verenler de oluyordu.) [Buhârî, Müslim, Tirmizî, Ebu Davud]

Bekara sûresinin 180. âyeti, (Vârise [mirasçıya] vasiyet yoktur) hadisiyle nesh edilmiştir. (Buhârî, Ebu Davud, Tirmizî, İbni Mâce)

İki yabancı kişi, yemin eder, biri diğerine mirasçı olurdu. Nisa sûresinin, (Yeminlerinizin bağladığı kimselere hisselerini verin!) mealindeki 33. âyeti, Enfal sûresinin (Akrabalar, Allah'ın kitabına göre birbirine yakındır) mealindeki 75. âyetiyle nesh edildi. (Ebu Davud, Dâre Kutnî)

Mezhebimize uymazsak, yanlış üstüne yanlış yaparız. Buna yaşadığımız günlük olaylardan bir örnek verelim. Elektrik konusunda uzman bir arkadaş şu bilgiyi verdi:

(Keban Barajı’ndan 154.000 voltluk elektrik İstanbul’a gelir. Şehir girişinde ana trafo bunu 66.000 volta düşürür. İlçenin girişinde ise 34.000 volta düşürülür. Buradan evlere 220 volt olarak elektrik gelir. Evde 6 voltla çalışan cihazlar ve elektronik aletler, 220 voltla çalıştırılırsa hepsi yanar. Onun için bu cihazlara adaptörler konmuştur. Amerika’da cihazlar, 110 volta göre ayarlanmıştır. Bu aletleri Türkiye’de kullanırsak hepsi patlar.)

Bu trafo örneği, konumuza çok uygundur. Âyetler ve hadisler, ehli olmayanı, trafodan çıkan yüksek akımın çarpması gibi yakıp kül eder, yani küfre düşürebilir. Kâfir olmak, yanmaktan daha tehlikelidir. Sonsuz azaba mâruz kalmaktır. Çünkü Mektubat-ı Rabbânî’deki hadis-i şerifte, (Kur’an-ı kerimi kendi görüşüne göre tefsir eden kâfir olur) buyuruldu. (Deylemî)

Bu örneklerde görüldüğü gibi, âyet-i kerime mealleri ile hadis-i şerifleri de, İbni Âbidin, Dürer ve Gurer, Hindiyye gibi mezhebimizin hükümlerini bildiren kitaplardan almalı, mezhebi (Beşerî din), mezhepsizliği (İlâhî din) kabul edenlere itibar etmemelidir.

Twitter’da paylaş   |   Facebook’ta paylaş

 

 

Ele kuyu kazmak

Eden kendine eder, belâyı bulur azan,

Önce kendisi düşer, el için kuyu kazan.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Er Yarın Hak Divanında Belli Olur

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.myreligionislam.com

 

 

0 yorum: