13 Şubat 2012 Pazartesi

* Namazı vaktinde kılmalı (Mehmet Ali Demirbaş'ın 15.02.2012 tarihli yazısı)

15 Şubat 2012, Çarşamba

Namazı vaktinde kılmalı

 

Sual: Evinde yalnız kılan kimse, namazları müstehab olan vakitlerinde mi kılmalı? Sabah namazını, camide cemaatle kılındığı vakte kadar geciktirmek uygun olur mu?

CEVAP

Uygun olmaz. O vakitler, cemaatle kılanlar içindir. Yalnızken, her namazı vakti girer girmez kılmaya gayret etmeli. Çünkü namaz ne kadar geç kılınırsa, sevabı o kadar azalır. İkindi ve yatsı namazlarındaysa, İmam-ı azamın kavline uymaya çalışmalı. Namazı kılmadan vakti çıkarsa, çok büyük günah olur. Kaza etmekle, bu günah affolmaz. Yalnız borç ödenir. Bu günahı affettirmek için, tevbe-i nasuh yapmak veya hacc-ı mebrur yapmak lazımdır. (Redd-ül-muhtar)

 

Hurmet-i müsahere

Sual: S. Ebediyye'de, (Bir babayla kızı arasında hurmet-i müsahere hâsıl olursa, kızın anasıyla yani adamın hanımıyla adam arasındaki nikâh bozulmaz. Kadın başkasıyla evlenemez. Adamın, bu kadını boşaması lazım olur. Bu kadınla evli kalması ebedî haram olur) deniyor. Nikâh bozulmuyorsa, niye haram oluyor? Kadın, o adama haram oluyorsa, niye başkasıyla evlenemiyor?

CEVAP

Kadın, kocasıyla nikâhlı olduğu için, bir başkasıyla evlenemez. Hurmet-i müsahere olduğu için de, kocasına haram oluyor. Yani kendi hanımı, artık onun kayınvalidesi durumuna düşüyor, kayınvalidesiyle de, evli kalması caiz olmaz. Hemen boşaması gerekir.

Bir erkek, bir kadınla zina etse, o kadının annesiyle de, kızıyla da, evlenemez. O kadının annesi, kaynanası; kadının kızı da kendi kızı yerine geçiyor.

Böyle bir durum olduğu zaman, evliliği kurtarabilmek için Şâfiî mezhebi taklit edilir. Çünkü Şafii mezhebinde hurmet-i müsahere yoktur.

 

Kalbi mühürlenmek

Sual: Peygamberimiz, (Üç cumayı mazeretsiz kılmayan) veya (Günaha devam eden) için, (Kalbi mühürlenir) buyuruyor. Kalbi mühürlenmek ne demektir?

CEVAP

Kalbi mühürlenmek, iyilik yapamaz hâle gelmektir. Hayır, hasenat ve ibadet yapmak ona zor gelir. Bundan kurtulmak için, tevbe edip günahlardan kaçmaya çalışmalıdır, çünkü günahta ısrar etmek, insanı küfre kadar sürükler.

 

Tüp bebek

Sual: Tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olmak caiz midir?

CEVAP

Materyaller, evli karı kocadan alınır ve haram işlemeden yapılırsa caiz olur. (İ. Ahlakı)

Bu işi erkek doktora yaptırmak caiz olmaz, çünkü hem çocuk sahibi olmak zaruret değil, hem de kadın doktor bulma imkânı vardır.

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

0 yorum: