6 Şubat 2012 Pazartesi

* Hicri ayları tespit (Mehmet Ali Demirbaş'ın 08.02.2012 tarihli yazısı)

08 Şubat 2012, Çarşamba

Hicri ayları tespit

 

Sual: Mübarek geceler geldiğinde, (Hilâl görülmedi, kandil bugün değil, yarın) diyenler çıkıyor. Ramazan hilâli, bir bölgeden görülemese de, dünyanın herhangi bir yerinden görülünce, her yerde görülmüş sayılıyor ve Ramazan başlıyor. Diğer hicri aylar da böyle değil mi? Kurban Bayramında, her bölgede hilâlin görülmesi gerektiği hükmüne kıyasla, (Hilâl burada görülmedi) denilerek, hicri aylarla mübarek geceleri, bir gün sonraya almak doğru mudur?

CEVAP

Çok yanlıştır. Herhangi bir yerde, Ramazan hilâli görülünce, dünyanın her yerinde oruca başlanır, fakat hac, kurban ve namaz vakitleri böyle değildir. Bunlar, vakitlerinin bir yerde bilinmesiyle, başka yerlerde de böyle olmaları gerekmez. (İslam Ahlakı)

Ramazan orucuna başlamak için hilalin görülmesi şarttır. Hava bulutlu olur da, Ramazan hilâli görülmese, Şaban ayı otuza tamamlanır. S. Ebediyye'de de, (Ramazan ayının başlangıcını önceden haber vermek, İslamiyet'i bilmemek alametidir. Yapılan hesaplar, kameri ayın başladığı vakti bulmak için değildir. Hilâlin görülebileceği geceyi anlamak içindir) deniyor.

Diyelim ki, Zilhicce hilâli İstanbul'da görülmedi, fakat Afrika'da görüldü. Zilhiccenin 10. günü Afrika'da bayram yapılır, İstanbul'da ise Zilhiccenin 11. günü bayram yapılır. Bayramın yapıldığı gün, değişirse de, Zilhicce ayında değişiklik olmaz. Bu incelik bilinmeyince, bayram yapılan gün, o bölgede Zilhiccenin 10'u olur zannediliyor, yanlışlıklara sebebiyet veriliyor. Dünyanın bir yerinde, 10 Zilhicce, diğerinde 11 Zilhicce olmaz. Mesela, hilâl Suriye'de görülmeyip Mısır'da görülünce, Mısır'da 10 Muharrem olup da, Suriye'de 9 Muharrem olmaz. Günler dünyanın her yerinde aynı olduğu gibi, aylar da aynıdır. Amerika'da Şabanın biri ise, Türkiye'de Recebin son günü olmaz.

Hicri ayların hilâli, bir yerde görülünce bütün dünyada görülmüş sayılır. Mesela Afrika'da hilâl görülüp de, Ankara'da görülmemişse, Ankara'dakilerin, (Biz hilâli görmedik, Aşure günü 11. gündür) demeleri yanlış olur. Yani Afrika'da Muharremin 10. günü ise, Ankara'da 11. günü olmaz. Kameri aylar, miladi aylar gibi, dünyanın her yerinde aynıdır. Bir yerde 3 Şubat, başka yerde 4 Şubat olamayacağı gibi, bir yerde 3 Şaban, başka ülkede 4 Şaban olmaz. Bu inceliğe dikkat etmeli, mübarek gün ve geceleri yerinden oynatarak karışıklığa, fitneye sebep olmamalıdır.

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

0 yorum: