6 Aralık 2015 Pazar

* Uydurma hadis var mıdır? (Osman Ünlü'nün 08.12.2015 tarihli yazısı)

08 Aralık 2015, Salı

Uydurma hadis var mıdır?

 

 

Sual: Bazı kimseler, "yalan hadisler uydurulmuştur. Uydurulan ve mevdû denilen bu hadislerin çokluğu meydandadır" diyerek, hadis-i şeriflerin çoğunu inkâr edenlere, İslam âlimlerinin kitaplarına dil uzatanlara ne gibi cevap vermelidir?

Cevap: Akla, tecrübeye değil de, yalnız nakle ve rivayete dayanan hadis ilmine dil uzatmak kadar haksız bir iş olamaz. Acaba, böyle söyleyenler, kaç tane hadis-i şerif bilmektedirler? Senetleriyle birlikte bir hadis-i şerifi okuyabilirler mi? Halbuki İslam âlimleri, hadis ilminde binlerce kitap yazdıkları gibi, sahih hadisler arasından mevdû olanlarını bulup çıkarmayı öğreten kitaplar da yazmışlardır. Eğer onlar bu kitapları yazmasalardı, hadis-i şeriflere dil uzatanlar, mevdû hadis isminden bile haberi olmayacaktı. Hadis âlimleri, Resulullah efendimizin söylediği açıkça belli olmayan bir söze, ne kadar iyi ve faydalı olsa da, hadis denilmesini çok sıkı bir şekilde yasak etmişlerdir. Evet, hadis uyduranlar olmuştur. Fakat, İslam âlimleri, yorulmadan, yılmadan çalışarak böyle sözleri aramışlar, bulmuşlar, kitaplardan çıkarmışlardır. İslam âlimlerinin öyle sürekli çalışmaları olmasaydı, itiraz ve inkârda bulunan kimseler, acaba bir tane mevdû hadis bulup ayırabilirler mi idi? Yüzbinlerce hadis-i şerifi bütün râvîleriyle birlikte tanımak ve her birinin doğruluğunu tartmak gibi çok ince ve pek güç çalışmaları İslam âlimleri başarmıştır. İnkâr edenler ise, hadis uyduranlarla, uydurma hadisleri ayıklayanları birbirine karıştırmakta, hepsine birden atıp tutmakla, zihinleri bulandırmakta, hadis-i şeriflere olan güveni sarsmaya çalışmaktadırlar. Şu hususu unutmamak gerekir ki, hadis uyduranların zararı, hadis-i şerifleri inkâr edenlerin yaygaralarının zararı kadar büyük olmamıştır.

***

Sual: Bir kimse, "ben çalınanları, kaybolanları bilirim" dese, böyle bir kimseye inanılır mı ve bu sözleri söyleyen kimsenin, bu sözlerden dolayı imanına bir zarar gelir mi?

Cevap: Ben çalınanları ve kaybolanları bilirim diyen, söyleyen ve inanan kimsenin, imanı gider. Bana cin haber veriyor dese, yine imanı gider. Çünkü Peygamberler ve cinniler de gaybı bilmez, bilemezler. Gaybı, ancak Allahü teâlâ bilir ve bir de Onun bildirdikleri bilir.

***

Sual: Günah işleyen kimseye, "tövbe et" denildiğinde, o da reddederse, imanına bir zarar gelir mi?

Cevap: Bir kişi, küçük günah işlese, birisi de ona "tövbe et" dese, o kimse de, "ne işledim ki tövbe edeyim" dese, imanı gider.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: