17 Aralık 2015 Perşembe

* Ölümü istemek

19 Aralık 2015, Cumartesi

Ölümü istemek

 

 

Sual: Hastalıktan ve dünya sıkıntılarından kurtulmak için ölümü istemek câiz midir?

Cevap: Hastalıktan ve dünya sıkıntılarından kurtulmak için ölümü istemek câiz değildir. Dinde sıkıntı ve fitnelerden korkarak, Allahü teâlâdan ölümü istemek sünnettir. Allah yolunda şehit olmağı istemek de böyledir. Mekke-i mükerremede ve Medîne-i münevverede olduğu zamanda ve Evliyâ-yı kirâm "kaddesallahü teâlâ esrârehümül'azîz" türbelerinin yanında ölümü istemek de câizdir.

Allahü teâlâya kavuşmağı sevdiği için ölümü istemek müstehabdır. Hadîs-i şerîfde buyruldu ki, (Bir kimse, Allahü teâlâya kavuşmağı severse, Allahü teâlâ da ona kavuşmağı sever).

Tedavi, yani doktora gitmek, ilâç kullanmak sünnettir. Hadîs-i şerîfde buyruldu ki, (Hastalığınızı tedavi ediniz! Çünkü, Allahü teâlâ, ölümden başka her hastalık için, deva, ilâç yaratmıştır).

(Mevâhib-i ledünniyye) ikinci cildde diyor ki, Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" üç türlü ilâç kullanırdı: Kur'ân-ı kerîm veya dua okurdu. Fen ile bulunan ilâçları kullanırdı. Her ikisini karışık kullanırdı. (Kur'ân-ı kerîmden şifa beklemeyene şifa nasip olmaz) buyururdu. (Fâtiha) sûresini okumanın, hastalıklara şifa olduğunu bildiren hadîs-i şerîfler (Beydâvî) ve (Çerhî) tefsîrlerinde ve Senâullah-ı Dehlevî "rahmetullahi aleyh"nin yazdığı (Tefsîr-i Mazherî)de yazılıdır. İmâm-ı Kuşeyrî "rahmetullahi aleyh" buyuruyor ki, Kur'ân-ı kerîmdeki altı şifa âyetini bir tabağa yazıp, su koyarak eritilir. Hasta içerse Allahü teâlâ şifa ihsan eder. Âyet-i kerîme ve dua elbette şifa verir. Fakat şartların gözetilmesi de lâzımdır. Okuyanın veya yazanın ve hastanın buna inanması şarttır. Hastanın, zararlı olan gıdalardan, şüpheli ilâçlardan perhiz etmesi, soğuktan sakınması, lüzumlu şeyleri yapması, haramdan, zulümden sakınması lâzımdır. Hadîs-i şerîfde, (Allahü teâlâyı unutarak, gafletle edilen dua kabul olmaz) buyuruldu. Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" efendimiz hasta olunca, (Kul e'ûzü)leri okuyup, kendi üzerine üflerdi.

(Şifâ âyetleri) şunlardır: Tevbe sûresi, ondördüncü âyetinin sonu, Yûnüs sûresi, elliyedinci âyetinin ortası, Nahl sûresi, altmışdokuzuncu âyetinin orta kısmı, İsrâ sûresi, seksenikinci âyetinin baş tarafı, Şü'ârâ sûresinin sekseninci âyeti, Fussilet sûresi, kırkdördüncü âyetinin orta yeridir. Bunlar, safranlı su gibi, renkli bir sıvı ile bir çanağa yazılıp, yağmur suyunda eritilir. Zevceden mehir parasından hediye isteyip, bu para ile bal alınır. Balı bu su ile karıştırıp içmelidir. Şifa âyetlerini, abdestli olarak, bir kâğıda yazıp, bu kâğıdı, bir kaptaki suya koymak da olur. (Tam İlmihal Se`âdet-i Ebediye s. 991-992)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: