14 Aralık 2015 Pazartesi

* Ölümü çok hatırlamak

16 Aralık 2015, Çarşamba

Ölümü çok hatırlamak

 

 

Sual: İbadetlere sıkı sarılmak, günah ve kötü işlerden uzaklaşmak için ne yapılabilir?

Cevap: Îmânı olan ve aklı olan ve bâliğ olan erkek ve kadınlara, (Mükellef) denir. Mükellef olanların, ölümü çok hatırlaması sünnettir. Çünkü, ölümü çok hatırlamak, emirlere sarılmağa ve günahlardan sakınmağa sebep olur. Haram işlemeğe cesareti azaltır. Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem" buyurdu ki, (Lezzetleri yıkan, eğlencelere son veren ölümü çok hatırlayınız!). Tasavvufçulardan bazıları, hergün bir kere hatırlamağı âdet edinmişti. Muhammed Behâeddîn-i Buhârî "kuddise sirruh" hergün yirmi kere, kendini ölmüş, mezara konmuş düşünürdü.

Ölmek, yok olmak değildir. Varlığı bozmayan bir iştir. Mevt, rûhun bedene olan bağlılığının sona ermesidir. Ruhun, bedenden ayrılmasıdır. Mevt, insanın bir hâlden başka bir hâle dönmesidir. Bir evden, bir eve göç etmektir. Ömer bin Abdül'azîz "rahmetullahi aleyh" buyurdu ki, (Sizler, ancak ebediyyet, sonsuzluk için yaratıldınız! Lâkin bir evden, bir eve göç edersiniz!). Mevt, mümine hediyedir, nimettir. Günahı olanlara musibettir. Fakirlere rahat, zenginlere azaptır. Akıl, Allahü teâlânın hediyesidir. Cehalet, doğru yoldan çıkmağa sebeptir. Zulüm, insanın çirkinliğidir. İbadet, gözün nuru olan, sevinç ve neşedir. Allah korkusundan ağlamak, kalbin cilâsıdır. Kahkaha ile gülmek, kalbin zehridir. İnsan, ölümü istemez. Hâlbuki mevt, fitneden hayırlıdır. İnsan yaşamağı sever. Hâlbuki mevt, ona hayırlıdır. Salih olan mümin, mevt ile dünyanın eziyet ve yorgunluğundan kurtulur. Zalimlerin ölümü ile memleketler ve kullar rahata kavuşur. Din düşmanlarından bir zalimin ölümünde, hâtıra gelen eski bir beyti buraya yazmak uygundur. Beyt:

Ne kendi etti rahat, ne âleme verdi huzûr,

yıkıldı gitti cihandan, dayansın ehl-i kubûr.

Müminin ruhunun bedenden ayrılması, esîrin hapisten kurtulması gibidir. Mümin öldükten sonra, bu dünyaya geri gelmek istemez. Yalnız şehitler, dünyaya geri gelip, bir daha şehit olmak ister. Dünyanın iyiliği gitti. Kederleri kaldı. Bundan dolayı ölüm, her Müslüman için hediyedir. Bir adamın dinini, ancak kabri korur. Müminlere yapılacak ikramlardan birincisi, ölümdeki sevinçtir. Mümini rahatlandıran, ancak Allahü teâlâya kavuşmaktır. Her mümine mevt, hayatından daha iyidir. Kâfirlere de mevt faydalıdır. (Tam İlmihal Se`âdet-i Ebediye s.988)

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: