18 Ocak 2012 Çarşamba

* Öğleyi vaktinde kılamayan (Mehmet Ali Demirbaş'ın 20.01.2012 tarihli yazısı)

20 Ocak 2012, Cuma

Öğleyi vaktinde kılamayan

 

Sual: Öğle namazını uyumak, unutmak gibi bir mazeretle kılamayan kimsenin, ikindi vakti girince ne yapması gerekir?

CEVAP

Hanefi'de, ikindi ve yatsı vakitleri için iki farklı kavil vardır. Bunlara asr-ı sani [ikinci ikindi] ve işa-i sani [ikinci yatsı] vakitleri denir.

Öğleyi vaktinde kılamayan, asr-ı evvelde öğleyi kılar. İkindi namazını ise, İmam-ı a'zam hazretlerinin kavline uyarak asr-ı sanide kılar. Aynı şekilde akşamı da işa-i evvelde kılan, yatsı namazını ise işa-i sanide kılar.

Asr-ı sani ve işa-i sani vakitleri de girmiş olursa, kazaya bırakmamak yani haram işlememek için, öğleyle ikindi, ikindi vaktinde; akşamla yatsı da, yatsı vaktinde, Hanbeli mezhebi taklit edilerek cem edilir.

 

Allah ismi

Sual: S. Ebediyye'de, (Allah ismini kullanmak istemeyip, bunun yerine, tanrı demek veya 99 isimden birini bile kullanmak istemek, çok büyük ve çirkin suç olur) deniyor. İstemek değil de, istememek olmayacak mı?

CEVAP

Dikkat edilirse, (Allah ismini kullanmak istemeyip) deniyor. Yani, (Allah) ismini kasten kullanmak istemeyip de, başka bir isim kullanmak caiz değildir. Yani burada suç olan, Allah ismini kullanmayı istememektir. Allah ismini kullanmak istemeyip, Esma-i hüsnayı kullansa da suçtur. Allah ismini kullanırken, Esma-i hüsnayı da kullanmakta mahzur yoktur.

 

Peygamberlerin isimleri

Sual: Peygamberlerin isimlerini ezbere bilmek şart mıdır?

CEVAP

Hayır, ezberlemek şart değildir. Ancak Kur'an-ı kerimde bildirilenlerden biri söylenince, Mesela (Nuh aleyhisselam veya Âdem aleyhisselam peygamber mi?) denince, (Evet, peygamber) demek gerekir. Bazı âlimlere göre, bunları bilmemek günah olur. Ezbere bilmemenin mahzuru olmaz.

 

Son sünnetten önce dua

Sual: Camide bazen öğle namazının farzının ikinci rekâtına yetişiyorum. Daha ben namazı bitirmeden, imam duaya başlıyor. Son sünneti kılmadan imamla birlikte dua etmem uygun mudur?

CEVAP

Farzla sünnet, sünnetle farz arasında, konuşmak ve dua etmek uygun değildir. Bunun için namazı bitirdikten sonra, tesbihleri çekip ondan sonra dua etmelidir.

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

0 yorum: