19 Ocak 2012 Perşembe

* Ganî kelimesini kullanmak

20 Ocak 2012, Cuma

Ganî kelimesini kullanmak

 

Sual: Hak Sözün Vesikaları kitabında, (Allahü teâlânın, yalnız kendine mahsus olan üç sıfatı, kibriya, ganî olmak ve yaratmaktır) deniyor. Bu duruma göre, (Allah ganî ganî rahmet etsin) veya (ganî gönüllü) demek yahut çocuklara Ganî ismini koymak caiz midir?

CEVAP

Ganî [el-Ganiyy] Allahü teâlânın 99 isminden biridir. Hiç kimseye muhtaç olmayan, herkesin ona muhtaç olduğu zat demektir. Bu manada elbette isim olarak kullanılmaz.

Hadis-i şerifte, Eyyüb aleyhisselam, üstüne yağan altın çekirgeleri toplamaya başlayınca, Allahü teâlânın (Seni, ganî kılmamış mıydım?) buyurduğu bildiriliyor. Yani (Seni zengin etmiştim) deniyor. Bir hadis-i kudside ise, (Allahü teâlâ, sizden ganîdir) buyuruluyor. Yani (Allahü teâlâ çok zengindir ve size muhtaç değildir) deniyor. Burada insanlara da, ganî denebileceği anlaşılıyor.

İslam Ahlakı kitabında, (Vacib olarak kurban kesebilmek için şu üç şart lazımdır: Müslüman ve akıl baliğ olmak, mukim olmak, kurban nisabı miktarı ganî olmak) deniyor. Burada da ganî olmak, zengin olmak manasında kullanılmıştır.

Ganî, zengin, gönüllü ve cömert gibi manalara gelir. (Ganî ganî rahmet etsin!) demek, (Çok rahmet etsin!) demektir. Zengin manasında, çocuklara Ganî ismi koymak caizdir, ama Ganî olan Allah'ın kulu mânâsında, Abdülganî koymak daha güzel olur.

 

 

Bugünkü şiirimiz:

·Kalb kırmak

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Kalbimdeki Yanan Ocak

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

 

0 yorum: