17 Ocak 2012 Salı

* Cenneti istememek

18 Ocak 2012, Çarşamba

Cenneti istememek

 

Sual: (Milletin refahı için Cenneti feda ederim. Millet perişanken, Cennet bana zindan olur. Ben bu hâlde Cenneti istemem, Cehennemde yanmaya razıyım. Yansam da gönlüm neşe saçar) demek uygun mudur?

CEVAP

Bu, dine aykırı ve cahilce bir sözdür. Çünkü (Millet için Cenneti feda ederim) demek, onların kurtulması için (Günah işlerim) demektir. Hâlbuki günahtan kaçmak, ibadet yapmaktan, Emr-i maruf yapmaktan önce gelir. Bir gayrimüslim kız, (Benimle dans edersen Müslüman olurum) dese, kâfir Müslüman olsun diye, kendimizi feda ederek onunla dans edemeyiz. Günah işleyerek Allah'ın rızasına kavuşulmaz.

En önemlisi de, Allahü teâlâ, Cenneti beğenmekte ve onu övmektedir. Tasavvuf sarhoşluğu müstesna, bir kimsenin, övülen, Cenneti, beğenmemesi, istememesi; Allahü teâlânın beğendiğini beğenmemek, Onun (İsteyin!) dediği kıymetli şeyi istememek olur. Bu bakımdan Cenneti istememek, Cehennemi tercih etmek, Allah'ın rızasını değil, gazabını istemek olur. Bu ise, aklı başında olan bir Müslümanın söyleyeceği söz değildir. İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:

Allahü teâlâya, korkuyla ve nimetlerine kavuşmak için ibadet eden evliya zatların korkuları ve arzuları, kendi nefisleri için değildir. Bunlar, Allahü teâlânın rızasına, sevgisine kavuşmak için ve Onun gazabından, gücenmesinden korktukları için ibadet ederler. Bunlar Cenneti isterler, çünkü Cennet, Allahü teâlânın rızasının, sevgisinin bulunduğu yerdir. Yoksa Cenneti istemeleri, nefislerinin zevkleri için değildir. Bunlar Cehennemden de korkar. Cehennemden korunmak için dua ederler, bilirler ki, Cehennem, Allahü teâlânın gazabının bulunduğu yerdir. Yoksa Cehennemden korkmaları, nefislerini azaptan kurtarmak için değildir, çünkü bu büyükler, nefislerine köle olmaktan kurtulmuşlar, Allahü teâlâ için hâlis kul olmuşlardır. (1/24)

Allahü teâlânın rızasına kavuşmak için, evliya zatlar, Cenneti isteyip, Cehennemden korkunca, bizim farklı bir şey söylememiz nasıl uygun olur?

 

 

Bugünkü şiirimiz:

·Ya Rabbi

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·İsmi Azam Duası

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

 

0 yorum: