26 Ocak 2012 Perşembe

* Mestteki yırtık

27 Ocak 2012, Cuma

Mestteki yırtık

 

Sual: Mestteki yırtığın sınırı nedir?

CEVAP

Hanefî'de, mestteki yırtık, üç parmak girecek kadar olursa, mesh etmek sahih olmaz. İki parmak girecek kadar delik olursa, mahzuru olmaz. Astarı varsa, astarı da mest sayılır, o kısmı yırtık sayılmaz.

Bir mestin birkaç yerinde küçük yırtıklar olsa, bunlar toplanınca üç parmak kadar olursa, buna mesh etmek caiz olmaz. Bir mestte iki parmak, diğer mestte de iki veya bir parmak görünecek kadar yırtık varsa, bunlara mesh edilebilir. Mesh caiz olmayan yırtık, üç parmağın ucu değil, tamamı görünecek kadardır.

Şâfiî'de, mestin hiç yırtığı, deliği olmaması gerekir. Mâlikî'de ise, yırtık, ayağın üçte birinden azsa, mesh caiz olur. Mâlikî'yi taklit eden Hanefî'nin ise, bu hususta kendi mezhebindeki şartlara uyması lazımdır. Mâlikî'nin kavline uyarsa, Hanefî'ye göre sahih olmaz. Çünkü Hanefî'de, üç parmak girecek kadar ve daha fazla delik olursa, meste mesh etmek caiz olmaz.

 

Görmek ve bakmak

Sual: Marketlerde, dolmuşlarda veya başka yerlerde istemeden müzik sesini işitiyoruz. Sokakta, ister istemez açık gezen bayanları görüyoruz. Günah oluyor mu?

CEVAP

Dinlemekle duymak, görmekle bakmak farklıdır. Haram seslerin kulağımıza gelmesi günah değildir. Kasten haram sesleri dinlemek günahtır. Namahremi görmek günah değil, ona isteyerek bakmak günahtır. (İlk bakış günah değil, sonrakiler günahtır) diyerek, ilk bakışta kasten bakmak da günahtır. Ama kasıt olmadan gözümüze birkaç defa da çarpsa, yani görsek günah olmaz. Hadis-i şerifteki (İlk bakış günah olmaz) ifadesi, göze çarpması günah olmaz demektir. İlk bakış da olsa, kasten bakmak günahtır.

 

Tevazu örneği

Sual: S. Ebediyye'de, Abdülhakîm-i Arvâsî hazretlerinin bir mektubunun sonunda, (Merkez-i dâire-i iflâs ve bî nevâî, Ser şâr-ı sahbây-ı hodgâmî ve nâ âşinâî. Es-Seyyid Abdülhakîm Arvâsî) deniyor. Bu ne demektir?

CEVAP

(İflas dairesinin merkezi ve bir şeyi olmayan, egoistlikle dopdolu ve bir şey bilmeyen) demektir. Büyük zatlar, kendilerinde hiçbir varlık görmedikleri, bütün iyilikleri, nimetleri Allahü teâlâdan bildikleri için böyle söylüyorlar.

 

Gelin namaz kılalım

 

Gelin namaz kılalım!

Kalbden pası silelim!

Allah'a yaklaşılmaz,

Namaz kılınmadıkça.

 

Cenab-ı Hak emretti,

Namazı çok methetti,

İşler olur iğreti,

Namaz kılınmadıkça.

 

İnsanın selameti,

İmanın alameti,

İnmez Hakk'ın rahmeti,

Namaz kılınmadıkça.

 

Tembellik özür olmaz,

Kılınmazsa bir namaz,

Fidye ile kurtulmaz,

Namaz kılınmadıkça.

 

Namazı hafif gören,

İmandan çıkar hemen,

Çıkılamaz küfürden

Namaz kılınmadıkça.

 

Namaz kalbi temizler,

Kötülükten men eder,

Olunamaz münevver,

Namaz kılınmadıkça.

 

Doğru kılınan namaz,

Günahtan iz bırakmaz,

Hoca, kâmil olunmaz,

Namaz kılınmadıkça.

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Muhammed Aleyhisselam

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

 

0 yorum: