31 Ocak 2012 Salı

* İki niyetli namaz

01 Şubat 2012, Çarşamba

İki niyetli namaz

 

Sual: İbni Abidin'in, (Redd-ül muhtar) kitabının Cuma namazı bahsinde, (Cuma namazı sahih olursa, kılınan zuhr-i âhire niyet etmek, cumanın dört rekât sünneti yerine geçer. Çünkü güvenilen kavle göre, sünnetleri kılarken, sünnet diye niyet etmek şart değildir) deniyor. Burada, zuhr-i âhir kılınınca, sünnet diye niyet edilmese de, cumanın son sünneti kılınmış oluyor. Buradan zuhr-i âhir yani son öğle namazının farzını kılarken, vaktin son sünnetine de niyet edilebileceği, niyet edilmese de, sünnetin kılınmış olacağı anlaşılmıyor mu?

CEVAP

Elbette öyledir. Büyük âlim İbni Abidin hazretleri yine buyuruyor ki:

(Camiye girince, iki rekât namaz kılmak sünnettir. Buna Tehıyyetül-mescid denir. Camiye girince, farz, sünnet, kaza gibi herhangi bir namaz kılmak, tehıyyetül-mescid yerine geçer. Bunlara, ayrıca tehıyyetül-mescid diye, niyet etmek gerekmez. Ama vaktin farzıyla vaktin sünnetine birlikte niyet etmek böyle değildir. İkisine birden niyet edilirse, yalnız farz namaz sahih olur. Bir mescide girince, herhangi bir namaz kılarken, ayrıca niyet etmeden, bunlarla Tehıyyetül-mescid namazı da kılınmış olur, fakat Tehıyyetül-mescid namazına da niyet edilirse, niyet sevabı da hâsıl olur.)

Seyyid Abdülhakim Arvasî hazretleri de, (Sünnet namaz demek, farzdan başka kılınan namaz demektir. Farzdan önce veya sonra olan sünnet yerine kaza kılan, bu kaza namazıyla, sünnet namazın tarifine uyduğu [farzdan başka bir namaz kılınmış olduğu] için, sünneti de kılmış olmaktadır) buyurdu. Görülüyor ki, sünnet yerine kaza kılınca, yani sünneti kılarken kazaya da niyet edince, hattâ niyet etmese de, sünnet terk edilmiş olmuyor. (İslam Ahlakı)

Sünnetleri önceden adayıp, adak olarak kılmanın daha iyi olduğu (Halebi)de ve (Tahtavi)nin (Merakıl-felah) haşiyesinde, (Nafile namazlar) bahsinin sonunda yazılıdır. Böylece, öğle sünnetini kılmadan önce, (Dört rekât namaz kılmak nezrim olsun) dese, sonra adak namazı olarak niyet edip kılsa, hem vacib sevabı kazanır, hem de öğle namazının sünnetini kılmış olur. Kulun, kendine vacib ettiği namazı kılmasıyla, sünnet terk edilmiş olmayınca, Allahü teâlânın farz ettiği kaza namazı kılınınca, sünnet elbette terk edilmiş olmaz. Hem kaza, hem de sünnet kılınmış olur. (S. Ebediyye)

Redd-ül-muhtar, Dürr-ül-münteka, Merakıl-felah şerhinde ve Cevhere'de diyor ki:

(Beş vakit namazı terk etmek, yani özürsüz kılmamak, büyük günahtır. Hastalıkla veya başka özürle fevt etmek [kaçırmak] günah değildir.) Bunun için, sabah sünnetinden başka namazların sünnetleri yerine de, terk edilmiş namazları kaza etmelidir. Böyle kaza kılınınca, nafile sevabı da hâsıl olduğu, Cevhere, Fütuh-ul-gayb, Nevadir-i-fıkhiyye ve Eşbah kitaplarında yazılıdır. (Hak Sözün Vesikaları)

 

Kâmil evliya

 

Zâhirde muhtaç görünür hizmete,

Bâtınıysa, imdat eder herkese.

 

Zâhirine bakan aldanır elbet,

Özünü görene ulaşır himmet.

 

Hak teâlâ, dostlarını gizledi,

Bâtını zâhirle mestur eyledi.

 

Zâhiri, İslam'ın bir aynasıdır,

Bâtını da, Hakk'ın nazargâhıdır.

 

Âşığa, dertlerin verdiği sefa,

Nimetlerde bile, bulunmaz asla.

 

Bunlara inanmaz, gaflette olan,

Hâlbuki hepsini bildirdi Kur'an.

 

Veli sohbetinde bulunsa kişi,

Kalb gözü açılır, nur dolar içi.

 

Nefsin arzuları, hoş gelmez olur,

Bu sırrın perdesi, hemen çözülür.

 

İslamiyet'e uy, bir veli ara!

Onu sevmek de, yetişir sana.

 

Bu iki nimete, ermiş olanlar,

Kâmil evliyadan, feyiz alırlar.

 

Resulün kalbinden fışkıran nurlar,

Muhabbet yolundan bunlara akar.

 

Abdülhakîm Arvâsî, bir velîdir,

Sözleri, işleri, buna delildir.

 

Seyyid Fehim, ona verdi icazet,

Her hâlinde, görünürdü keramet.

 

Ârifi tanımak zor olur sanma!

Her işi uygundur Resulullah'a.

 

Sözü, işi, Peygambere uymayan,

Her ne derse desin, uzak dur ondan!

 

Ameller, yapılan işler demektir,

Amellerle iman, İslamiyet'tir.

 

İman inanmaktır, amel de yapmak,

İkisi iledir Müslüman olmak.

 

İnananlar yetmiş üç fırka oldu,

Yalnız, Ehl-i sünnet hak yolu buldu.

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Sakın Terki Edepten

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

 

Feyyaz BiliÅŸim Bilgilendirme Maili

 
  Feyyaz LOGO  
     
 
     Bilgilendirme
 
Değerli kardeşimiz, bir çok ziyaretçimizin isteği üzerine, www.sorularlaislamiyet.com sitemiz başta olmak üzere 30'dan fazla sitemizi, çalışmalarımızı, hedeflerimizi tanıtmak ve maddi, manevi, ilmi, teknik gibi konularda yardımcı olmak isteyenlere bilgi vermek amacıyla bu maili gönderiyoruz.
DR. BURHAN SABAZ 
DR. AHMET ÇOLAK
 
 
 
     
 
     Feyyaz Bilişim ve Yayıncılık Hizmetleri
 

Feyyaz Bilişim ve Yayıncılık Hizmetleri olarak, Suffa Vakfı ile Bilim ve Gelişim Derneği'nin katkılarıyla hazırlanan çalışma ofisimizde, editör ve teknik heyet kadrosuyla hizmet vermekteyiz. 2002 yılında hizmet hayatına başlayan bu birim, ciddi ihtiyaca cevap veren alanlara hitab ettiği için kısa zamanda devasa bir boyuta ulaştı.
 
Burada gün içerisinde sürekli olarak, üyelerden gelen soruları cevaplamaya, uzmanlık gerektiren konularda ilmi heyet ile toplantılar yapmaya, yapılan çalışmaları Türkçe dışındaki diğer dünya dillerine tercüme etmeye gayret göstermekteyiz. Bu çalışmalarımız neticesinde şimdiye kadar yüz binden fazla farklı soru cevaplanıp kaynakları ile beraber siteye eklendi. Bu çalışmaların bazıları başta İngilizce olmak üzere Almanca, Rusça, Azerice ve Bulgarca gibi dillere de tercüme edildi.
 
Sitelerimizde yazılı cevapların yanında, çalışma ofisimizde hazırladığımız video ve ses stüdyomuz ile video soru-cevaplar ve sesli soru-cevaplar hazırlanıp site üzerinden hizmete sunulmaktadır.

Sitelerimiz günlük olarak ortalama yüz bin tekil kullanıcıya ulaşmaktadır. Ayrıca sitelerin günlük ortalama 500.000 ile 1.000.000 kadar sayfası ziyaret edilmektedir. Sitelere her gün dünyanın ortalama yüz yirmi ayrı ülkesinden girilip istifade edilmektedir.

Feyyaz Bilişim ve Yayıncılık Hizmetleri olarak yaptığımız ve yapacağımız hizmetlerle ilgili detaylı bilgiyi www.feyyaz.org sitemizden öğrenebilirsiniz.

 
 
 
     
 
     Temel internet siteleri ve çalışmalarımız
 

A- İslamî Sitelerimiz

  • http://www.sorularlaislamiyet.com
  • http://www.kuran-ikerim.org
  • http://www.resulullah.org
  • http://www.ilmedavet.com
  • http://www.sorularlaevrim.com

B- Risale-i Nur Sitelerimiz

  • http://www.sorularlarisale.com
  • http://www.bediuzzamannursi.com

C- Sosyal İçerikli Sitelerimiz

  • http://www.hanimlar.com
  • http://www.hercocuk.org

D- Video Sitelerimiz

  • http://www.seyrangah.tv
  • http://www.nurpenceresi.com
  • http://www.kuran.tv

E- Yabancı dilde yayın yapan sitelerimiz

  • http://www.questionsonislam.com (İngilizce)
  • http://www.islamanswering.com (İngilizc-2)
  • http://www.islamvoprosi.ru (Rusça)
  • http://www.fragenandenislam.de (Almanca)
  • http://www.suallarlaislam.com (Azerice)
  • http://www.vaprosiislam.com (Bulgarca)
  • http://www.videnomislam.com ( Danimarka’ca)
  • http://www.vragenenislam.com (Hollanda’ca)
  • http://www.wendaislam.com (Çince)
  • http://www.nafizatalnoor.com (Arapça)

F- Ayrıca temel sitelerimize cep telefonundan ulaşmasına imkân tanıyan “mobi” uzantılı versiyonlarını da hizmete açmış durumdayız.

  • islamiyet.mobi
  • risale.mobi
  • sorularlaislamiyet.com/m
  • sorularlarisale.com/m
  • questionsonislam.com/m
  • islamvoprosi.com/m
  • suallarlaislam.com/m

Geleceğe Yönelik Projelerimiz Nelerdir?

  • İngilizce olarak hazırladığımız iman esasları sitemiz de (questionsonblief) bu sene içerisinde açılması planlanan sitelerimizdendir.
  • Bunların yanında www.seyrangah.tv sitemizin videolarında yabanlı dillerde alt yazı çalışmaları yapmaktayız. Allah izin verirse video çalışmalarımızı da İngilizce, almanca ve Arapça başta olmak üzere diğer dünya dillerine çevirmeyi ve seslendirmeyi düşünüyoruz.
  • Tüm soru ve cevaplarımızın başta Türkçe olmak üzere, tüm dünya dillerinde sesli ve görüntülü olarak yayına sunulması,
  • Genel imanî ve İslamî sunumlar, broşürler hazırlayıp siteden sunum ve dağıtım için istifadeye sunmak.
  • Aile ve gençlere ciddi destek sağlayacak sitelerin açılması… Bu amaçla “aile saadeti” isimli sitemizin çalışmaları başlamış olup bu sene itibariyle yayına alınması hedeflenmektedir.
  • “Kur’an tefsiri” ve “Hadis dersleri” adı altında seminer programları oluşturup, ilgili programları alanında uzman kişilere yaptırmak ve bunları ilgili sitelerimizden ziyaretçilerimizin istifadesine sunmak.

Siz Üyelerimizden Beklentilerimiz
Yapılan ve yapılacak hizmetlerde katkıda bulunmak isteyenler olabilir. Bağışlarınızla bu hizmetin aksamadan devam etmesine katkıda bulunabilirsiniz. Unutmayalım ki “bir hayıra sebep olan, onu yapan gibidir.” Katkılarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederiz... Yapılacak bağışlar; personel istihdamında, yabancı dil çalışmalarında ve teknolojik ihtiyaçlarda kullanılacaktır.

 
 
 
     
 
     Bu Hizmetlere Zekat Verilebilir mi?
 

Zekat verilecek kişilerden birisi de “Allah yolunda olanlar” anlamında “Fî sebîlillah”dır. İlgili ayetin (bk. Tevbe, 60) bu ifadesinin tefsiri için İmam Kâsânî, Bedâiü’s-Sanâî isimli eserinde şöyle der: “Allah yolunda olanlardan maksat, Allah’a yaklaştıran her şeydir. Eğer ihtiyaç hâsıl olursa, bu mânâya Allah’a itaat yolunda çalışan herkes ve bütün hayır yolları girer.” (Bedâyiü’s-Sanâî, 2/451)

Fahrüddin er-Râzî, et-Tefsîrü’l-Kebir’inde, “Fî sebîlillah” tabiri sadece gazilere mahsus değildir. Zekât bütün hayır yollarına verilir. Ölülerin techiz ve kefenlenmesi, kalelerin yapılması ve cami inşası bunlara girer...” gibi ifadelerle meseleyi umumileştirir. (Râzî, Tefsîr, Beyrut, İhyâü’t-Türâsi’l-Arabî, 16/113)

Kaynak: http://www.sorularlaislamiyet.com/index.php?s=show_qna&id=1716

 
 
 
     
 
     Bağış Bilgilerimiz
 

Banka Hesap Numaraları
Suffa Vakfı Bankasya Fatih Şubesi (Şube Kodu:22)
Hesap Numarası: 1631383-6
IBAN: TR830020800022016313830006
SWIFT (BIC): ASYATRIS

Türkiye kredi kartıla TL olarak aşağıdaki linkteki hesabada bağışda bulunabilirsiniz.
https://www.suffavakfi.org.tr/bagis.php?tur=internet ( Pay Pal hesabımız mevcuttur.)

Posta Çeki Hesabı
İstanbul Büyükçekmece Postanesi
Hesap Numarası: 8751218

 
 
 
     
 
     
  www.feyyaz.org  
 
 
 

30 Ocak 2012 Pazartesi

* Keramet ve istidrac (Mehmet Ali Demirbaş'ın 01.02.2012 tarihli yazısı)

01 Şubat 2012, Çarşamba

Keramet ve istidrac

 

Sual: Olağanüstü hâlleri görülen her kimseye, mesela, deniz üstünde yürüyen bir şeyhe keramet sahibi denir mi?

CEVAP

Olağanüstü hâller bazılarında görülebilir. Deniz üstünde yürüyen kişi, eğer peygamberse, bu hâline mucize, evliya ise keramet, fâsık veya bid'at ehliyse istidrac, kâfirse sihir denir. Demek ki, her olağanüstü hâli görülen kimseye keramet sahibi demek yanlış olur. Çok kimse, istidraçla kerameti ayıramadığı için sapıkların kurbanı oluyor.

Tarikat şeyhi denilen kimse, Ehl-i sünnet değilse, denizde yürüse, havada uçsa, ağzına ateş alsa, böyle hâller, istidrac veya sihirdir. Onun için uçan herkesi evliya sanmamalı. Ehl-i sünnet olup olmadığına, dinimizi, fıkıh bilgilerini, helâli haramı bilip bilmediğine bakmalı. Bundan dolayı, ilk önce, Ehl-i sünnet itikadını ve ilmihâl bilgilerini iyi öğrenmeli. Bunları bilen kimse, bid'at ehli şeyhlerin tuzağına düşmekten kurtulur.

 

Günahlar unutturulur

Sual: Tevbe ettiğimiz bir günah, ahirette yine karşımıza çıkar mı?

CEVAP

Hayır, tevbe eden hiç günah işlememiş gibi olur. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Allahü teâlâ, tevbe edenin günahlarını, yazıcı meleklerine unutturduğu gibi, kulun kendi organlarına ve dünyada bunu bilenlere de unutturur. O kimse, Allahü teâlâya kavuşunca, artık silinmiş günahından dolayı aleyhine şahitlik edecek kimse kalmaz.) [İ. Asakir]

 

Yaşlılarda halvet

Sual: Yaşlı erkekle yaşlı kadının, beraber yolculuğa çıkmaları ve yalnız bir odada kalmaları günah olur mu?

CEVAP

Yabancı kadınla, bir yerde yalnız kalmaya halvet denir ki, haramdır. Fakat ihtiyar kadınla müsafeha etmek ve yalnız kalmak caiz olur. (S. Ebediyye)

Çok ihtiyar kadınla, ihtiyar erkek sefere çıkabilir ve yalnız kalabilir. (Eşbah)

 

Eşarba mesh etmek

Sual: Kadın olarak, dışarıda abdest alırken, saçımızın görünmemesi için, eşarbın üstüne mesh etmek caiz olur mu?

CEVAP

Hayır, caiz olmaz. Hanefi'de başın tamamını mesh etmek sünnet, dörtte birini mesh etmekse farzdır. Bunun için, eşarbı çözmeden, saçlar görünmeden dörtte birini mesh etmek gerekir. Mesela başın arka kısmı da mesh edilebilir. Maliki'yi taklit edenin başının tamamını mesh etmesi farzdır.

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

* Ötanazi

31 Ocak 2012, Salı

Ötanazi

 

Sual: Ötenazi caiz midir?

CEVAP

Fransızcası euthanasie'dir. Ötenazi değil, doğrusu ötanazidir. Kelime olarak ölme hakkı demektir. Tedavisi mümkün olmadığı söylenen hastalıklarda, ilaç verip uyutarak veya başka şekilde, insanı veya hayvanı öldürmek demektir. Batılılar buna, acı çektirmeden öldürme diyorlar. Ölüm acısının dehşetini bilmedikleri için böyle yanlışlıklar yapıyorlar. Ölüm acısı, dünya acılarının hepsinden daha acıdır. Bir kâfir, uyku hapı içerek veya narkozla her tarafı uyuşturulduktan sonra da ölse, çok şiddetli olan ölüm acısını duyar. Peygamber efendimiz buyuruyor ki:

(Allahü teâlâya yemin ederim ki, ölüm meleğini görmek, bin kılıç darbesinden daha şiddetlidir.) [Ebu Nuaym]

Ölüm acısından bir damla, dağ üzerine konsa, dağ tamamen erirdi. Şerh-i Hutab'da da böyle bildiriliyor. (Şir'a şerhi)

Avrupalılar, acı çekmeyeceğini zannederek, hayvanların başına tokmak vurup bayıltarak öldürüyorlarmış. Bu iş, hayvanlara eziyettir, haramdır. Hâlbuki boğazından Besmeleyle kesilince, hayvanlar acı duymaz. Şehidler ve mümin olanlar da, ölüm acısını duymazlar. Acıyı duyurmayan Allah'tır. Dinin emrine uygun kesilen hayvan acı duymaz.

Peygamber efendimiz, (Abdestli olarak ölen, ölüm acısı çekmez, çünkü abdest, imanlı olmanın alametidir) buyuruyor. Salih mümin, kurşun yağmuruna tutulsa, bu acıyı duymaz. Bir hadis-i şerifte, (Şehid, ölürken acı duymaz) buyuruluyor. (Beyheki)

Yusuf aleyhisselamın güzelliği karşısında, kadınlar ellerini kestikleri hâlde, bunun acısını duymadıkları gibi, mümin de, ölürken rahmet meleklerini ve Cennetteki makamını görüp, kalbi oradaki nimetlerle meşgulken ölüm acısını duymaz. (Şir'a şerhi)

Acı ve sıkıntı sebebiyle ölümü istemek caiz değildir. Bir hadis-i şerif meali:

(Sıkıntılardan dolayı ölümü istemeyin! Dayanamayan, "Ya Rabbi, hakkımda yaşamak hayırlı ise, yaşamayı, ölmek hayırlı ise, ölümü nasip et!" desin!) [Buhari]

Ötanazi, hastanın kendi rızasıyla olursa intihar olur. İntihar ise, büyük günahtır. İntihar bir kurtuluş değil, acı azaplara kendini atmaktır.

Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Bir şeyle canına kıyana, Cehennemde onunla azap edilir.) [Buhari]

Kur'an-ı kerimde de mealen, (Kendinizi öldürmeyiniz!) buyuruldu. (Nisa 29)

Hastanın rızasıyla değil de, yakınlarının izniyle veya doktorun takdiriyle, acı çekmesin diye hasta öldürülürse, bu da cinayet olur. Cinayet de, yani insan öldürmek de, intihar gibi büyük günahtır. İki hadis-i şerif meali şöyledir:

(Allah'a şirk koşmak, ana babaya asi olmak, adam öldürmek ve yalan yere yemin etmek büyük günahtır.) [Buhari]

(Doğuda bir adam öldürülür de, batıda olan buna razı olursa, onu öldürme günahına ortak olur.) [İ. Gazali]

Üç âyet-i kerime meali de şöyledir:

(Bir mümini kasten öldürenin cezası, içinde ebediyen kalacağı Cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lanetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.) [Nisa 93]

(Âdem peygamberin oğlu Kabil, kardeşi Habil'e "Seni öldüreceğim" dediği zaman, Habil, "Sen beni öldürmek için elini uzatsan da, ben seni öldürmek için elimi sana uzatmam, ben, âlemlerin Rabbi olan Allah'tan korkarım" dedi.) [Maide 27, 28]

(Geçim endişesiyle, çocuklarınızı öldürmeniz, çok büyük günahtır.) [İsra 31]

Bu vesikalardan anlaşıldığına göre, ötanazi, intihar veya cinayettir, İslâmiyet'e aykırıdır. Hayvanları, tokmakla veya şokla bayıltarak öldürmek de hayvanlara eziyettir. İslâmiyet'in emrine uyan, dünyada da, âhirette de rahat eder.

 

Namaz

 

Önemli bir öğüttür bir Müslümana,

Müminin miracı, namazdır namaz.

Âhirette yoldaş olacak sana,

Kalblerin ilâcı, namazdır namaz.

 

Gazâ meydanları, bak ne söylüyor:

(Allah için cihad, nimettir) diyor,

Tekbir sesleriyle, yer gök inliyor,

Göğe çıkarıcı, namazdır namaz.

 

İslâm'ın şartıdır, Hakk'ın emridir,

Kılan, kötülükten, daim beridir,

Fani dünya, tohum ekme yeridir,

Başımızın tacı, namazdır namaz.

 

Kötülükler, kalbden derhal silinir,

Kul olmanın zevki, iyi bilinir,

Mahşer yerine ak yüzle gelinir,

Kılana duacı, namazdır namaz.

 

Yükselen ecdadım, namazla erdi,

(Namazsız bir mümin olur mu?) derdi,

Rıza-i Hak için, korkup titrerdi,

Rızanın aracı, namazdır namaz.

 

Hoca, namaz yoksa, yapılan boştur,

İster füzelerle, Merih'e koştur!

Yaradan'ın emri, ne kadar hoştur,

Ruhun gıdası, namazdır namaz.

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
·Osmanlı Torunuyuz

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net

 

 

* Ölüleri yıkamak (Mehmet Ali Demirbaş'ın 31.01.2012 tarihli yazısı)

31 Ocak 2012, Salı

Ölüleri yıkamak

 

Sual: Ölüleri yıkamak, önceki dinlerde de var mıydı?

CEVAP

Evet, ölüleri yıkamak her dinde vardı. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

(Âdem aleyhisselam vefat edince melekler Cennetten hanut ve kefen getirip su ve sedir yaprağıyla yıkadılar. Üçüncüsünde kâfur koydular. Üç parça kefenle kefenleyip namazını kıldılar. Lahd yapıp defnettiler. Sonra çocuklarına dönüp, "Ey Âdemoğulları, ölülerinize işte böyle yapın" dediler.) [Fetava-i Fıkhiyye]

 

Çalgı bulunan yerde

Sual: Çalgı aleti veya bilgisayar bulunan odada namaz kılmak caiz midir?

CEVAP

Din kitaplarımızda deniyor ki:

Çalgı aleti bulunan odada namaz kılmak mekruh olur. (Tergib-üs-salat, Nisab-ül-ahbar)

Çalgı da dinlenen ve bakması haram olan resimlere de bakılan cihazlar çalgı aleti gibidir. (S. Ebediyye)

Şu halde, radyo, TV, bilgisayar, video gibi aletlerde çalgı çalınıyorsa veya bakması haram olan resimler, görüntüler bulunuyorsa çalgı aleti gibidir. Orada kılınan namaz mekruh olur.

Bu aletlerle hiç çalgı çalınmıyorsa veya bakması haram olan resimler bulunmuyorsa, bu aletlerin bulunduğu odada namaz kılmak mekruh olmaz.

 

Büyüklere hizmet

Sual: Büyüklere hizmet edip onların rızalarını alanlar Cennete gider mi?

CEVAP

Evet, Allah'ın sevgili kulları olan büyük zatlara hizmet elbette daha çok sevabdır. Şu olay bunu gösteriyor:

Bir Müslümanın hesabı görülüyor, günahları çok, sevapları az geliyor. Tam Cehenneme gönderilecekken, bir küçük torba sevap hanesine geliyor ve birden sevap tarafı ağır geliyor. Yalnız Müslüman merak ediyor, (Bu nedir, ben hangi iyiliği işledim ki böyle beni cennetlik yaptı?) diye meleklere soruyor. Torbayı açıp bakıyorlar ki, iki kürek toprak. Melekler de (Bu neyin nesi, biz de bilmiyoruz, Allahü teâlâya soralım) diyorlar ve arz ediyorlar. Allahü teâlâ buyurur ki:

(O, benim veli bir kulum defnedilirken kabrine iki kürek toprak atmıştı. Benim sevgili kulumu seven, ona iyilik eden bir kulumu hiç Cehenneme sokar mıyım?)

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.evlilikrehberi.net