21 Aralık 2020 Pazartesi

* Sıfât-ı zâtiyye

21 Aralık 2020, Pazartesi

 

Sıfât-ı zâtiyye

 

 

 

Sual: Allahü teâlânın sıfât-ı zatiyyeleri nelerdir?

Cevap: Allahü azîm-üş-şân hakkında, bizlere bilmesi vacib olan sıfâtı zâtiyye beştir: Bunlara (Ülûhiyyet sıfatları) denir.

1- Kıdem, Allahü azîm-üş-şânın varlığının evveli olmamak.

2- Bekâ, Allahü azîm-üş-şânın varlığının âhırı olmamak, buna vâcib-ül-vücûd derler. Naklen delil, Allahü teâlânın Hadîd sûresinde, üçüncü âyet-i kerimesidir. Aklen delil varlığının evveli ve âhırı olsa, sonradan var olmuş olup, âciz ve nakıs olurdu. Âciz ve nakıs olan, başkasını yaratamaz. Allahü azîm-üş-şân hakkında muhaldir.

3- Kıyâm bi-nefsihi, Allahü azîm-üş-şân, zâtında ve sıfatlarında ve ef’âlinde, kimseye muhtaç olmamak. Naklen delil, Muhammed “aleyhisselâm” sûresinin son âyet-i kerimesidir. Aklen delil, bu sıfatlar, Onda olmamış olsa, âciz ve nakıs olurdu. Âciz ve nakıs olmak, Allahü azîm-üş-şân hakkında muhaldir.

4- Muhâlefetün lil-havâdis, Allahü azîm-üş-şân zâtında ve sıfatında, kimseye benzememek. Naklen delil, Allahü teâlânın Şûrâ sûresindeki onbirinci âyet-i kerimesidir. Aklen delil bu sıfatlar, Onda olmamış olsa, âciz ve nakıs olurdu. Âciz ve nakıs olmak, Allahü azîm-üş-şân hakkında muhaldir.

5- Vahdâniyyet, Allahü azîm-üş-şânın, zâtında ve sıfatında ve ef’âlinde şeriki ve naziri yokdur. Naklen delil, Allahü teâlânın İhlâs sûresindeki birinci âyet-i kerimesidir. Aklen delil, eğer ortağı olsa, âlem fenâ bulur, yok olurdu. Biri, bir şeyin yaratmasını ve diğeri yaratmamasını dilerdi.

[Âlimlerin çoğuna göre, (Vücûd) yani var olmak da, ayrıca bir sıfattır. Böylece, (Sıfât-ı zâtiyye) altı olmaktadır]. (İslâm Ahlâkı s. 178)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

0 yorum: