22 Aralık 2020 Salı

* Sıfat-ı sübûtiyye

22 Aralık 2020, Salı

 

Sıfat-ı sübûtiyye

 

 

 

Sual: Allahü teâlânın sıfât-ı sübûtiyyeleri nelerdir?

Cevap: Allahü azîm-üş-şân hakkında bizlere bilmesi vacib olan sıfât-ı sübûtiyye sekizdir: Hayât, ilm, sem’, basar, irâde, kudret, kelâm, tekvîn.

Bu sıfatların manaları budur ki:

1- Hayât, Allahü azîm-üş-şân, diri olmak. Naklen delil, Allahü teâlânın Bekara sûresindeki ikiyüzellibeşinci âyet-i kerimesinin baş kısmıdır. Aklen delil, Allahü azîm-üş-şân, diri olmasa, bu mahlûkat vücûda gelmezdi.

2- İlm, Allahü azîm-üş-şânın bilmesi olmak. Naklen delil, Allahü teâlânın Haşr sûresindeki yirmiikinci âyet-i kerimesidir. Aklen delil, Allahü azîm-üş-şânın bilmesi olmasa, âciz ve nakıs olurdu. Âciz ve nakıs olmak, Onun hakkında muhaldir.

3- Sem’, Allahü azîm-üş-şânın işitmesi olmak. Naklen delil, Allahü teâlânın İsrâ sûresindeki birinci âyet-i kerimesidir. Aklen delil, işitmesi olmasa, âciz ve nakıs olurdu. Âciz ve nakıs olmak, Allahü azîm-üş-şân hakkında muhaldir.

4- Basar, Allahü azîm-üş-şânın görmesi olmak. Naklen delil, Allahü teâlânın yine İsrâ sûresindeki birinci âyet-i kerimesidir. Aklen delil, görmesi olmasa, âciz ve nakıs olurdu. Âciz ve nakıs olmak, Allahü azîm-üş-şân hakkında muhaldir.

5- İrâde, Allahü azîm-üş-şânın dilemesi olmak. Onun dilediği olur. O dilemezse, hiçbir şey olmaz. Varlıkları dilemiş, yaratmıştır. Naklen delil, Allahü teâlânın İbrâhîm sûresindeki yirmiyedinci âyet-i kerimesidir. Aklen delil, eğer dilemesi olmasa, âciz ve nakıs olurdu. Âciz ve nakıs olmak, Allahü azîm-üş-şân hakkında muhaldir.

6- Kudret, Allahü azîm-üş-şânın her şeye gücünün yetmesi olmak. Naklen delil, Allahü teâlânın Âl-i İmrân sûresindeki yüzaltmışbeşinci âyet-i kerimesidir. Aklen delil, eğer gücü yetmese, âciz ve nakıs olurdu. Âciz ve nakıs olmak, Allahü azîm-üş-şân hakkında muhaldir.

7- Kelâm, Allahü azîm-üş-şânın söylemesi olmak. Naklen delil, Allahü teâlânın Nisâ sûresindeki yüzaltmışdördüncü âyet-i kerimesidir. Aklen delil, eğer söylemesi olmasa âciz ve nakıs olurdu. Âciz ve nakıs olmak, Allahü azîm-üş-şân hakkında muhaldir.

8- Tekvîn, Allahü azîm-üş-şân hâlıkdır, yaratıcıdır. Her şeyi yaratan, yoktan var eden Odur. Ondan gayri yaratıcı yoktur. Naklen delil, Allahü teâlânın Zümer sûresindeki altmışikinci âyet-i kerimesidir. Aklen delil, yerlerde ve göklerde acâib-i mahlûkatı vardır ve cümlesini yaratan Odur. Ondan başkası için (yarattı) demek küfür olur. İnsan bir şey yaratamaz. (İslâm Ahlâkı s. 179)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için

Üye olmak için  |  Üyelikten ayrılmak için

 

Google mail grubu sayfası

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

0 yorum: