14 Nisan 2018 Cumartesi

* Son rekatte, oturmak farzdır

16 Nisan 2018, Pazartesi

 

 

Son rekatte, oturmak farzdır

 

 

 

Sual: Son rekatte, tehiyyat okuyacak kadar oturmak yani kade-i ahîre farz mıdır ve nasıl oturmalıdır, erkek ve kadınlar farklı mı otururlar?

Cevap: Kade-i ahîre, son rekatte, tehiyyat okuyacak kadar oturmak farzdır. (Dürr-ül-muhtâr)da diyor ki, (Otururken, el parmakları ile işaret edilmez. Fetva da böyledir.). Erkekler, otururken, sol ayağını parmak uçları sağa doğru dönük olarak, yere döşer. Bu ayağın üzerine oturur. Sağ ayağını dik tutar. Bunun parmakları yere değer. Parmaklarının ucu, kıbleye karşı biraz bükülmüş olur. Böyle oturmak sünnettir. Kadınlar (Teverrük) ederek oturur. Yani, kaba etlerini yere koyarak oturur. Uylukları birbirine yakın olur. Ayaklarını sağ taraftan dışarı çıkarır. İbni Âbidîn buyuruyor ki, (Namaz kılarken (istikbâl-i kıble) farzdır. Yani namaz Kâ'be-i mu'azzama cihetine dönerek kılınır. Namaz Allah için kılınır. Secde yalnız Allah için yapılır. Kâbeye karşı yapılır. Kâbe için yapılmaz. Kâbe için secde eden, kâfir [Allaha düşman] olur.). (Tam İlmihal s. 218)

Kade-i ahîre üç şeyle tamam olur: 1- Erkekler sağ ayağını dikip sol ayağı üzerine oturmakla, kadınlar, teverrük etmekle yani kaba etlerini yere koyup, ayaklarını sağ tarafından çıkarmakla. 2- Tehiyyatı tazim üzere okumakla. 3- Kade-i ahîrede, salevat ve dua okumakla. (İslâm Ahlâkı s. 212)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: