17 Nisan 2018 Salı

* İmamın, sesini ihtiyaçtan fazla yükseltmesi

19 Nisan 2018, Perşembe

 

 

İmamın, sesini ihtiyaçtan fazla yükseltmesi

 

 

 

Sual: İmamın namazda, ihtiyaçtan fazla yüksek sesle okuması namaza zarar verir mi? Namazdan sonra yüksek sesle istiğfar okumak bidat olur mu?

Cevap: (Dürr-ül-muhtâr) oturarak kılan imama uymak câiz olduğunu anlattıktan sonra diyor ki, (İmamın sesi yetişmediği zaman, müezzinlerin yüksek sesle, cemaate bildirmesi câiz ise de, çok bağırmaları namazlarını bozar. Çünkü, bağırarak okumak, dünya sözü konuşmak gibidir. İmamın namazda, ihtiyaçtan fazla yüksek sesle okuması, namazı bozmaz ise de, haramdır. Görülüyor ki, müezzinlerin bağırarak, namaz kılanları şaşırtmaları haramdır. (Medâric-ün-nübüvve)de diyor ki, (Selâm verince, istiğfar nasıl okunacağı Evzâîden soruldu. Üç kere (Estagfirullah) denir buyurdu). [Bunları yüksek sesle okumak bidat olduğu, Mısrda (Kibâr-ı ulemâ hey'eti) azasından Şeyh Alî Mahfûzun 1375 [m. 1956] baskılı (El-ibdâ') kitabında, 59. cu sahifede yazılıdır.] Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem", (Yatarken de, Âyet-el-kürsî okuyun) buyurdu. Namazlardan sonra dua ediniz de buyurdu.

Bir şeyin vacib veya bidat olmasında şüphe edilse, bu şeyi yapmak iyi olur. Bidat ile sünnet arasında şüphe olsa, yapmamak lâzım olur. (Tam İlmihal s. 219)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: