19 Nisan 2018 Perşembe

* Namazdan sonra secde etmek

21 Nisan 2018, Cumartesi

 

 

Namazdan sonra secde etmek

 

 

 

Sual: Namazdan sonra secde etmek, eli göğse koyarak selamlaşmak câiz midir? Duadan sonra avuçları yüze sürmek gerekir mi?

Cevap: Namazdan sonra secde etmek haram olduğu (Dürr-ül-muhtâr)da tilâvet secdesinde yazılıdır. Namazlardan sonra imam ile, eli göğse koyarak, selâmlaşmak bidattir. Müslümanlıkta el ile ve vücut hareketi ile selâmlaşmak yoktur. İbni Nüceym Zeynel'âbidîn Mısrî "rahmetullahi teâlâ aleyh", böyle selâmların günâh olduğunu bildiriyor.

(Şir'at-ül-islâm) şerhinde diyor ki, (Hadîs-i şerifte, (Gece seher vaktinde ve namazlardan sonra yapılan dua kabul olunur) buyuruldu. Duaya hamd ve sena ve salevat ile başlamak ve sonunda iki avucu yüze sürmek sünnettir). (Fetâvâ-yi Hindiyye)de, beşinci cüz'de diyor ki, (Dua ederken, avuçlar semaya karşı açık, iki el aralık ve göğüs hizasında olmalıdır). Sünnet kılmanın dua etmekten efdal olduğu (Bezzâziyye)de yazılıdır. [Şii ve Vehhabiler, dua ederken, iki avuç açık, birbirlerine bitişik, parmaklar yapışık, göğüs hizasında, yüze karşı tutmaktadır.] (Tam İlmihal s. 219)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google

 

Mail grubu sayfası: Google

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: