27 Mayıs 2017 Cumartesi

* Ramazan orucunu bilerek bozan

28 Mayıs 2017, Pazar

 

Ramazan orucunu bilerek bozan

 

 

Sual: Ramazan orucunu bilerek, isteyerek bozan ne yapmalıdır? Kefaret gerektirmeyen durumlar nedir?

Cevap: Bir kimse, Ramazan-ı şerifte, imsak vaktinden evvel niyet etmiş olduğu orucunu kast ile bozsa, hem kefaret, hem de kaza lâzım gelir. Nafile ve kaza oruçlarında kefaret yoktur.

Kefaret için bir köle azad edilir. Ona gücü yetmezse, Ramazan günlerinden ve oruç tutulması haram olan beş günden gayri günlerde, arasını kesmeksizin altmış gün oruç tutar. Bundan sonra da, bozduğu oruçların gün sayısı kadar, ayrıca kaza orucu tutar. Ramazan Bayramının birinci günü ve Kurban Bayramının dört günü, oruç tutmak haramdır. Ona da gücü yetmezse, altmış fakiri bir gün veya bir fakiri altmış gün iki kere doyurur. Yahut her birine fıtra miktarı mal verir.

Bir gün kaza orucu için, bir gün oruç tutar.

Beş kimseye, kefaret lâzım gelmez. Evvelki, mariz (hasta). İkinci, misafir. Üçüncü, emzikli hâtun çocuğuna zarar verir diye tutmadıysa. Dördüncü, pîr-i fâni (çok yaşlı). Beşinci açlıktan veya susuzluktan helâk olmak korkusu olan kimse.

Bunlar, özürleri zail olduktan sonra, ancak gününe, gün olarak kaza etmek lâzım gelir. Ve dahi, bir kimse, iki veya üç Ramazandan, birer gün oruç yese, her birinden ötürü, birer kefaret mi eder, yoksa üçü için bir kefaret mi eder? Bu mesele ihtilaflıdır. İhtiyat olarak her birinden ötürü, birer kefaret eder. Bir kimsenin Ramazandan borcu olsa, o kimse, borcunu tutmasa ve üzerinden yıl geçse, bazı ulemanın beyanına göre, o kimse, günahkâr olur.

Ve dahi, bir kimse, kefaret tutmakta iken Ramazan-ı şerif veya Kurban bayramı gelse, Ramazandan ve bayramdan sonra, tekrar baştan başlamak üzere tutmak lâzımdır. Evvelkiler sayılmaz.

Ve dahi, bir kimse, sefere niyet etmeksizin orucunu yese ve badehu sefere niyet etse ve gitse, hem kaza, hem kefaret lâzım gelir. Yolculuk, orucu bozmağı mubah yapmaz. Sefere çıkan kimsenin o gün orucu bozmaması vacibtir. Gece veya gündüz Dahve vaktine kadar niyet eden misafirin o gün orucunu bozması helal olmaz. Eğer bozarsa, yalnız kaza eder. Yolculuk, oruca başlamamağı mubah yapar.(İslâm Âhlâkı s. 302)

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: