29 Aralık 2016 Perşembe

* Ezan ve ikamet, kıbleye karşı okunur

30 Aralık 2016, Cuma

Ezan ve ikamet, kıbleye karşı okunur

 

 

 

Sual: Birkaç müezzinin birlikte ezan okumaları câiz midir? Ezan ve ikamet, kıbleye karşı mı okunur ve okurken konuşulabilir mi?

Cevap: (İbni Âbidîn)de ve (Ukûd-üd-dürriyye)de diyor ki, (Minarede ve Cuma hutbesi okunacağı zaman, birkaç müezzinin birlikte ezan okumalarına (Ezan-ı Cavk) denir. Sesin çoğalması için, bir ağızdan okumaları, mütevâris olduğu için, yani asırlardan beri yapıldığı için, sünnet-i hasenedir, câizdir. Müslümanların beğendiğini Allahü teâlâ da beğenir). (Berîka)da, 94. cü sahifesinde diyor ki, (Müslümanların güzel demeleri, müctehidlerin güzel demeleridir. Müctehid olmayanların beğenip beğenmemelerinin kıymeti yoktur). Şimdi, bazı cahillerin hoparlör ile ezan okumağı övmelerinin kıymeti olmadığı buradan açıkça anlaşılmaktadır. Müctehid olmayanların câiz demeleri ile, yapmaları ile, ibadetleri değiştirmek, bid'at olur, büyük günâh olur.

İkamet, ezandan daha efdaldir. Ezan ve ikamet, kıbleye karşı okunur. Okurken konuşulmaz ve selâma cevap verilmez. Konuşursa, her ikisi de tekrar okunur. (Tam İlmihal s. 205)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: