6 Ocak 2015 Salı

* Kâdî-zâde denilen âlimler

 

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHÎM

Esselâmü aleyküm ve

rahmetüllahi ve berekâtühü

 

7 Ocak 2015, Çarşamba

Kâdî-zâde denilen âlimler

 

 

Sual: (Kâdî-zâde denilen kimselerin hepsi, bid’atle mücadele eder görünüp, kendi yazdıkları Ziyaret-ül-kubur risalesi gibi bazı kitapları, İmam-ı Birgivî gibi büyük zatlara isnat ettiler) deniyor. Bu âlimler, kıymetli zatlar değil mi? Âlim olan zatlar, böyle bir şeyi nasıl yaparlar?

CEVAP

Bu kıymetli zatlara, öyle bir iftira atmak çok çirkin olur. Kâdî-zâde denilen âlimlerin bid’atlerle mücadele etmeleri meşhurdur, inkârı mümkün değildir. Kıymetli kitapları şerh etmişlerdir. Şerh demek açıklama demektir, ilim sahibi olduklarını gösterir. Âlimin kitabını ancak âlim olan anlar, âlim olan açıklar.

Ziyaret-ül-kubur risalesinin, İmam-ı Birgivî hazretlerine ait olduğunu Tam İlmihâl kitabından alarak açıklamıştık. Belki de Tam İlmihâl’e leke sürmek için, Kâdî-zâdelerin hepsine ayrım yapmadan çamur atılmak isteniyor. Kitaplarımızda deniyor ki:

KÂDÎ-ZÂDE “rahmetullahi teâlâ aleyh”: Ahmed Emin bin Abdullah, 1197’de vefat etti. Birgivî Vasiyetnamesi’ni şerh etti. Amentü şerhi olan Feraid kitabını yazdı. İkisi de çok kıymetlidir. (S. Ebediyye)

KÂDÎ-ZÂDE “rahmetullahi teâlâ aleyh”: Şemseddin Ahmed bin Mahmud efendi, Osmanlı şeyhülislamlarının on altıncısıdır. (S. Ebediyye)

KÂDÎ-ZÂDE “rahmetullahi teâlâ aleyh”: Muhammed Ârif efendi, 1173’de vefat etti. (S. Ebediyye)

Osmanlı devleti âlimlerinden Kâdî-zâde Ahmed bin Muhammed Emin efendi “rahime-hullahü teâlâ”, imanın altı şartını bildiren Âmentü’yü Türkçe olarak şerh etmiş, Bu kitaba Feraid-ül-fevaid  ismini vermiştir. Büyük veli, derin âlim, Seyyid Abdülhakim Efendi “rahime-hullahü teâlâ” bu kitabın ve diğer eseri olan Birgivî Vasiyetnamesi Şerhi’nin çok kıymetli olduklarını söyler, gençlere tavsiye buyururdu. (İslam Ahlakı)

Twitter’da paylaş   |   Facebook’ta paylaş

 

 

Sağlama zarar vermek

Kâfir olan kurtulmaz, iyiliği tartılmaz,

Dikilebilir diye, sağlam olan yırtılmaz.

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam
İnternet Radyosu

Huzura Doğru
TV

Bugünkü ilahi:
· Sıla

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.dinimizislam.com | www.mehmetalidemirbas.com | www.myreligionislam.com

 

 

0 yorum: