22 Ekim 2008 Çarşamba

[dinimizislam] Faideli Bilgiler kitabı

www.dinimizislam.com

bilgi@dinimizislam.com

23 Ekim 2008, Perşembe

Faideli Bilgiler kitabı

    

Faideli Bilgiler

Sual: Hakikat Kitabevi'nin yayınlarından olan Faideli Bilgiler kitabının tamamı Ahmet Cevdet Paşa'ya ait olmaması gerekir; çünkü günümüzdeki mezhepsizlerden bahsetmektedir. Muhalif kimseler, bu kitap Ahmet Cevdet Paşa'nın değil diyorlar. Doğru mudur?

CEVAP

Bu kitabın içinde iki bölüm vardır:

Birinci bölüm, Ahmet Cevdet Paşa'nın yazdığı Malumat-i Nafia (Faideli Bilgiler) risalesidir. Birinci bölümün Ahmet Cevdet Paşa'ya ait olmasından dolayı, kitabın üstüne Faideli Bilgiler ve Ahmet Cevdet Paşa diye yazılmıştır. Böyle yazılması kitabın tamamının ona ait olduğunu göstermez.

İkinci bölüm üç kısma ayrılmıştır:

1- Muhtelif Bilgiler:

Bu kısımda, İslam dini hakkında kısa ve öz bilgiler, Ehl-i Sünnet itikadı, fıkıh âlimlerinin sınıflandırılması, İmam-ı a'zam hazretlerinin hayatı, Ehl-i sünnet dışı bir inanç sistemi olan Vehhabilik hakkında bilgi vardır.

2- Din Adamı Bölücü Olmaz:

Bu kısımda, Mısır'da din adamı olarak ortaya çıkan Reşid Rıza'nın bölücü yazılarına cevap verilmektedir. Ayrıca dört mezhep imamı hakkında kısa bilgi verilmektedir. Din adamı nasıl olmalıdır, İmanda ve amelde bid'at konusu da geniş olarak izah edilmektedir.

3- Doğruya İnan, Bölücüye Aldanma:

Bu kısımda, dinde reform yapmak isteyenlere cevap verilmekte, Cebriye, mutezile ve Ehl-i sünnet fırkalarının kaza kader konusundaki inançları, iman yalnız inanmak mıdır, Kur'an-ı kerim tefsir ve mealleri, Allah sevgisi ve Allah korkusu ile İslâm dininin kadına verdiği değer hakkında bilgi verilmektedir.

 

Kadın sesi avret midir?

Sual: Geçen naklettiğiniz yazıda, kadın sesi için, avrettir ve değildir şeklinde bildirilen farklı iki kavlin, ikisinin neticesi de aynı değil mi? 

CEVAP

Evet, neticesi aynıdır. Kadın sesi avret değildir diyen âlimler diyorlar ki:

Kadınların, alış veriş yaparken, şahitlikte bulunurken veya buna benzer diğer durumlarda erkeklerle konuşması caizdir. Ancak kadınların yüksek sesle konuşmaları, seslerini uzatmaları, yumuşatmaları, cilveli ve nağmeli okumaları caiz değildir; çünkü bunlarda, erkekleri kendilerine meylettirmek ve şehvetlerini harekete getirmek vardır. Kadının ezan okuması, hacda açıktan telbiye getirmesi, yine açıktan Kur'an ve mevlid okuması, yabancı erkeğe selam vermesi, selamını alması, aksıran erkeğe yerhamükellah demesi bundan dolayı caiz değildir. (Redd-ül muhtar, Tergib-üs-salat, Hadika)

Kadın sesi avrettir diyen âlimler de aynı şeyi söylüyorlar. Bu âlimler, alış veriş yapmaları, şahitlikte bulunmaları gibi işlerde erkeklerle konuşmaları, bir ihtiyaçtan dolayı caizdir derken, öteki âlimler, bu işler kadının sesinin avret olmadığı için caizdir diyorlar. Her iki taraf da alış verişte, şahitlikte ve benzeri işlerde erkeklerle konuşmanın caiz olduğunu bildiriyorlar.

Birinci taraf, kadının sesi avret olmadığı için bunlar caizdir derken, öteki âlimler, ihtiyaç olduğu için caizdir diyor. Verilen cevazlar aynı; fakat cevaz veriliş sebepleri, gerekçeleri farklıdır. Müslüman için önemli olan hükümdür. Gerekçenin delillerini bilmek şart değildir; fakat hükmü bilmek ve ona göre hareket etmek şarttır.

Kadın, yumuşak olmasa da, ihtiyaçsız  yabancı erkekle konuşamaz, selam bile veremez. 

Âlimler şu konuda birleşiyorlar:

Kadınların yabancı erkeklerle ihtiyaçsız konuşmaları caiz değildir. İhtiyaç olunca da, ancak ihtiyaç kadar ve ciddi konuşmaları caizdir.

 

Damağa protez yapıştırmak

Sual: Toz, krem, jel gibi yapıştırıcı olarak kullanılan maddeler, tükürük kıvamını koyulaştırıp, yapışkan hale getirerek protezin damaktan çabuk düşmemesini, biraz daha uzun dayanmasını sağlıyor. Abdestte ve gusülde bu protezi çıkarmak gerekiyor mu?

CEVAP

Protezi her abdestte çıkarıp, sonra jel gibi bir şeyle yapıştırmaya kalkmak, bir meşakkat sayılır. Bu bakımdan abdestte, protezi çıkarmak gerekmez. Gusüldeyse, ağzı yıkamak farzdır. Ayrıca gusül, abdest gibi sık sık tekerrür etmez. Gusülde, çıkarıp altını yıkamak gerekir.

 

Orda

 

Dünyada yok mekânım,

Yerim durağım orda.

Sultanım tahtım tacım,

Hulle Burağım orda.

 

Eyyub'um sabrı buldum,

Circis'im bin kez öldüm,

Buraya evsiz geldim,

Köşküm, sarayım orda.

 

Bülbülüm, öte geldim,

Dost eli tuta geldim,

Çayırı sata geldim,

Yaylam, otlağım orda.

 

Gizli söz, açık denmez,

Haram, bal olsa yenmez,

Hep yanar durur, sönmez,

Benim ışığım orda.

 

Mansur'um dâra geldim,

Temmuzda kar'a geldim,

Tüccarım kâra geldim,

Fakat mallarım orda.

 

Yunus'a gelir himmet,

Her zaman Hakk'ı zikret,

İnan, doyulmaz lezzet,

Aldı damağım orda.

 

Kelimeler:

 

Hulle: Cennet elbisesi

Burak: Cennete götüren binek

Dâr: Darağacı, idam edilen yer

Himmet: Şeyhin manevi yardımı


Bugünkü sesli yayını dinlemek için tıklayın:

 

Dinimiz İslam Mail Grubu

Gruba üye olmak için: http://www.dinimizislam.com/mailgrubu.asp

Üyelikten çıkmak için: dinimizislam-unsubscribe@googlegroups.com

Dini sualleriniz için:  http://www.dinimizislam.com/sorucevap.asp

  Sual-cevap arşivi: http://groups.google.com/group/dinimizislam

 

 

İnternet sitelerimiz

www.dinimizislam.com - www.mehmetalidemirbas.com - www.evlilikrehberi.net   

NOT: www.mehmetalidemirbas.com sitesindeki bütün yazılar seslendirilmektedir. 

Seslendirilmesi bitenler dinlenebilir.

 

0 yorum: