6 Mayıs 2020 Çarşamba

* Kutuplarda oruç tutmak

6 Mayıs 2020, Çarşamba

 

Kutuplarda oruç tutmak

 

 

 

Sual: Gündüz müddetinin çok uzun olduğu yerde, kutuplarda olan veya aya giden nasıl oruç tutar?

Cevap: Gündüz ve gece müddetleri birbirinden farklı olan memleketlerde, diğerinden birkaç saat fazla oruç tutanlar, amelleri nispetinde ilâhî mükâfatlara mazhar olacakları için, adâlet-i ilâhiyyeye asla zıt olamaz.

Kutuplarda, bir kaç ay devamlı gece, birkaç ay devamlı gündüz olur. Böyle yerlerde oruç tutanlar için, bir külfet yoktur. İslâm dininde güçlük olmadığını ve bir kişiye, yapamayacağı, takat getiremeyeceği şey teklif edilmediğini, Allahü teâlâ Kur’ân-ı kerimde açıkça bildirmiştir. Meselâ, abdest azası dörttür. Bir kimsenin iki ayağı kesik olsa abdest azası üçe iner. Bir kimse, ayakta namaz kılmağa gücü yetmezse, oturarak namazını kılabilir. Buna da gücü yetmezse, îmâ ile kılabilir. Ramazan ayında, Müslümanlara oruç tutmak farzdır. Fakat, bir kimse hasta olsa veya üç günlükten daha uzak bir yere sefere çıksa, oruç tutmak farzı üzerinden muvakkaten kalkar. Daha sonra, müsait bir vaktinde tutamadığı oruçlarını kaza eder.

Gece ve gündüz müddetleri, iki üç ay ve daha fazla devam eden, kutup memleketlerinde olanlar da oruç tutarlar. Böyle memleketlerde ve gündüzleri, yirmidört saatten daha uzun olan günlerde, oruca saat ile başlanır ve saat ile bozulur. Gündüzü böyle uzun olmayan en yakın bir şehirdeki Müslümanların zamanına uyulur. Eğer oruç tutmazsa gündüzleri uzun olmayan yere gelince kaza eder. Aya giden Müslüman da sefere, yani yolculuğa niyet etmemişse veya orada ikamet etmeğe niyet ederse, aynı şekilde oruç tutar. (Cevap Veremedi s. 235)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

0 yorum: