14 Mayıs 2020 Perşembe

* Altın ve toprak mahsulü zekâtı

14 Mayıs 2020, Perşembe

 

Altın ve toprak mahsulü zekâtı

 

 

 

Sual: Altın ve gümüş ile toprak mahsulü zekâtı nasıl hesaplanır?

Cevap: Altın ve gümüş, hâlis olarak kullanılmaz. Hâlisi yarıdan fazla ise, zekâtları her hâlde verilir ve ağırlıkları ile hesap edilir. Bunlardan çarşıda semen olarak kullanılan iki nev bulunursa, hâlisi daha çok olana (Ceyyid) denir. Hâlisi az olanına (Züyûf) denir. Hâlisleri yarıdan az ise, ticarette kullanılınca ve kıymetleri altın veya gümüş nisabı kadar olunca, zekâtlarını vermek lâzım olur.

Yağmur veya nehir suyu ile sulanan uşurlu toprak mahsulü, miktarı az olsa da ve çabuk çürüyen, bozulan sebze, meyve olsa da, onda biri uşur olarak uşur memuruna verilir. Memur, bunları satarak, parasını (Beyt-ül-mâl) denilen hazineye kor. Meyve görününce veya olunca, yahut toplandığı zaman vermek farz olur denildi. Hayvan ile veya dolap ile, makina, motor ile sulananın yirmide biri verilir. Hiçbir masraf çıkmadan önce vermek lâzımdır. Hükûmetin uşru, mal sâhibine bağışlaması, afv, lağv etmesi câiz değildir. Dağdan ve uşurlu topraktan elde edilen balın da uşru verilir. (İslâm Âhlâkı s. 294)

İmâm-ı a'zam buyuruyor ki: (Her sebze ve meyve, az olsun, çok olsun, mahsul topraktan alındığı zaman, onda birini veya kıymeti kadar altın veya gümüşü, Müslüman fakirlere vermek farzdır). Hayvan gücü ile veya dolap, motor ile sulanan yerdeki mahsul elde edilince, yirmide biri verilir. İster onda bir, ister yirmide bir olsun, hayvan, tohum, âlet, gübre, ilâç ve işçi masraflarını düşmeden evvel, vermek lâzımdır. Bir sâ'dan az mahsulün uşru verilmez. Toprağın sâhibi çocuk, deli, köle olsa da, uşru verilir. (Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye s. 303)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

 

 

0 yorum: