23 Ekim 2018 Salı

* Farz ve vacib olmayan ibadetler

24 Ekim 2018, Çarşamba

 

Farz ve vacib olmayan ibadetler

 

 

 

 

Sual: Beş vakit namazın sünnetleri, farzlardaki noksanları, kusurları mı tamamlar, yoksa kılınmayan farz namaz yerine mi geçer?

Cevap: (Halebî)de ve (Kudûrî)de diyor ki, ibadetler, (Ferâiz) ve (Fedâil) olmak üzere ikiye ayrılır. Farz ve vacib olmayan ibadetlere (Fedâil) veya (Nafile ibadet) denir. Beş vakit namazın sünnetleri, nafile ibadettir ve farzlardaki noksanları tamamlar. Yani yapılan farzdaki kusurları tamamlar. Yoksa, kılınmayan farz namaz yerine sünnet geçmez. Sünnet kılmak, farzı terk edeni Cehennemden kurtarmaz. Farzı özürsüz terk edenin, kıldığı sünnet sahih olmaz. Sahih olan [kusursuz kılınan] sünnete niyet etmek lâzımdır. Niyet edilmezse sünnet sevabına kavuşmaz. Bunun için, senelerce namaz kılmamış olanlar, dört vakit namazın sünnetlerini kılarken, hem, o vaktin ilk kazaya kalmış farzını kaza etmeğe, hem de, o vaktin sünnetini eda etmeğe niyet etmelidir. Böyle niyet edince, hem kaza, hem de sünnet kılmış olur. Sünneti terk etmiş olmaz. (İslâm Ahlâkı s. 206)

 

Sual: Yemeğe besmeleyle başlanılmazsa ne gibi zararı olur ve müstehab ile mubah ne demektir?

Cevap: Eğer, taamın evvelinde, Besmele-i şerifeyi demezse, üç zararı vardır: 1- Şeytan kendisiyle birlikte, taam yer. 2- Yediği taam bedenine maraz olur. 3- Taamda bereket olmaz.

Besmele söylerse, üç faydası vardır: 1- Şeytan taama ortak olmaz. 2- Taam bedenine şifa olur. 3- Taamda bereket olur. [Yemeğe başlarken Besmele söylemeği unutursa, hatırladığı zaman söylemelidir.]

Müstehab demek, Resûlullah "sallallahü aleyhi ve sellem" ömründe bir iki kere işlemiş ola. İşlemeyene azab ve itab olmaz. Şefaatten mahrum kalmak dahi yoktur. Lâkin, işleyene sevab çoktur. Meselâ, nafile namaz kılmak ve nafile oruç tutmak ve ömreye, nafile hacca gitmek ve nafile sadaka vermek gibi.

Mubah odur ki, onun iyi niyetle işlenmesinde sevab, kötü niyetle işlenmesinde azab vardır. Terkinde azab olmaz. Yürümek, oturmak, ev almak, helalinden türlü taam yemek, helal olmak şartıyla, türlü elbise giymek gibi. (İslâm Ahlâkı s. 206)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: