7 Ocak 2017 Cumartesi

* Şirket, ortaklık demektir

8 Ocak 2017, Pazar

Şirket, ortaklık demektir

 

 

 

Sual: İslâmiyyette, mülk şirketi nedir? Ortaklaşa sığır kurban edenlerin, bu kurban etinde olan hisseleri de, mülk şirketi mi olur?

Cevap: (İbni Âbidîn)de ve Âtıf beğin "rahmetullahi teâlâ aleyh" (Mecelle)nin 1045 ve 1060 ve 1329 uncu maddeleri ve sonrası şerhlerinde diyor ki:

Şirket, ortaklık demektir. Mülk şirketi demek; İki veya daha çok kimsenin, miras veya hediye sureti ile veya parasını belirli oranda verip satın alarak, ayn veya deyn olan bir mala beraber sahip olmalarıdır. Yahut, mallarını, ayrılamayacak şekilde, karıştırıp ortak olmalarıdır. Birincisinde, ortak malın her parçasında, her tanesinde ortaktırlar. İkincisinde ise, her birinin taneleri diğerinin taneleri ile karışmıştır. Birincisinde, hisse-i şayiasını dilediğine satabilir. İkincisinde ise, ancak ortaklarına veya onlardan izin alarak dilediğine satabilir. Ortak binadan ve tarladan, kendi malının miktarı nispetinde ve diğerlerinin hisselerine zarar vermeyecek şekilde, istifade edebilir. İzinsiz başkalarına kullandıramaz. İzin verenlerin hisselerini de kullanabilir. Misli olanlardan hissesini fâiz olmayacak şekilde ayırıp kullanabilir. Meyveden hissesini yiyebilir. Çürüyecek, bozulacak şeyleri satıp, semenini ortaklarına dağıtır. Hissesini izinsiz herkese satabilir. Satın al veya hisseni bana sat diye zorlanılmaz. Ortaklaşa sığır kurban edenlerin, bu kurban etinde olan hisseleri de, mülk şirketi olur. (Tam İlmihal s. 865)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: