11 Ocak 2017 Çarşamba

* Kâfire ücret ile hizmet etmek

13 Ocak 2017, Cuma

Kâfire ücret ile hizmet etmek

 

Sual: Kâfire ücret ile hizmet etmek câiz midir? Namaz kılmak için bir yer kiralanabilir mi? Zalim sultanın uşur diye milletten aldıkları uşur olur mu?

Cevap: Müslümanın [Dâr-ül-islâmda] kâfire ücret ile hizmet etmesi mekruhtur. İbni Âbidîn beşinci cilt, ikiyüzellibirinci sahifede diyor ki, (Ücret ile kâfirin şarabını taşımak, kilise tamir etmek ve Hristiyana zünnar gibi küfür alâmetlerini satmak İmâm-ı a'zama göre câizdir. Müslüman müşteriye mecusi mesti yapmak veya fasık elbisesi dikmek mekruhtur. Çünkü, mecusiye ve fasıklara benzemeğe sebep olmaktır). Kâfir kadının Müslüman çocuğa ve Müslüman kadının kâfir çocuğa süt anne tutulması câizdir. [Buradan anlaşılıyor ki, ölümden kurtarabilmek için, Müslümana kâfir kanı da vermek câiz olur.] Bir menfaati, başka cins menfaat karşılığı kiraya vermek câizdir. Meselâ evin kirası karşılığı olarak tarlayı kiralamak câizdir. Fakat, elbiseyi kiraya verip, kira olarak başka elbise almak câiz olmaz. Bir yeri, namaz kılmak için kiraya vermek câiz değildir. Bunun kirasını almak haram olur. Burasını bir iş yapmak için kiralamalı ve namaz da kılmalıdır.

Tahtâvî "rahmetullahi teâlâ aleyh", (Dürr-ül-muhtâr) hâşiyesi, son cildin sonunda diyor ki, (Zalim sultanların uşur olarak milletten alıp kullandıkları malları, uşur denilse dahi, uşur olmaz. Divândan Câmekiyyelerini almış olurlar, yani, millete hizmet edenlere, devletin vereceği ücretleri, milletten toplamış olurlar. Bu aldıklarını, hizmet edenlere vermeleri lâzımdır. Tüccardan aldıkları vergiler de böyledir.) (Tam İlmihal s. 869)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: