1 Ocak 2017 Pazar

* Sesi yükseltip alçaltarak ezan okumak

3 Ocak 2017, Salı

Sesi yükseltip alçaltarak ezan okumak

 

 

 

Sual: Sesi yükseltip alçaltarak, teganni ederek ezan okumak câiz midir? Ezan okunurken iki baş parmağın tırnaklarını öptükten sonra, iki göz üzerine sürmek müstehab mıdır?

Cevap: (Berîka)da binotuzbirinci ve binaltmışikinci sahifelerinde diyor ki, (Namaz vakitlerini bilmeyen ve teganni, elhân ederek, yani mûsikî perdelerine uyarak okuyan kimse, ezan okumağa ehil değildir. Bunu müezzin yapmak câiz değildir, büyük günahtır. Kur'ân-ı kerimi, zikri, duayı elhân ile okumanın sözbirliği ile haram olduğu (Bezzâziyye)de yazılıdır. Ezan okumak da ve vaktinden evvel okumak da böyledir. Ezan okurken, yalnız iki (Hayye alâ...) da teganni etmeğe izin verilmiştir. Kur'ân-ı kerim okumakta teganniye izin verilmesi, Allahü teâlâdan korkarak okuyunuz demektir. Bu da, tecvid ilmine uyarak okumakla olur. Yoksa, harfleri, kelimeleri değiştirerek manayı, nazmı bozarak teganni etmek sözbirliği ile haramdır. Kur'ân-ı kerimi ve ezanı tercî ile okumak, hadîs-i şerif ile men edildi. Tercî, sesi yükseltip alçaltarak okumaktır. Böyle okunanı dinlemek de haramdır.

Vaktinden önce teganni ile okunan ve Arabi olmayan ve cünübün, kadının okuduğu ezanı duyan da söylemez. Bir ezanı işitip söyleyen kimse, başka yerde okunan ezanları duyunca artık söylemez. (Hayye alâ)ları duyunca bunları söylemeyip (Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh) der. Ezandan sonra, salevat getirilir. Sonra ezan duası okunur. Ezan düâsı (İslâm Ahlâkı) kitabında yazılıdır. İkinci (Eşhedü enne Muhammeden resûlullah) söyleyince, iki baş parmağın tırnaklarını öptükten sonra, iki göz üzerine sürmek müstehabtır. Bunu bildiren hadîs-i şerif, (Merâkıl-felâh)ın Tahtâvî haşiyesinde yazılı ise de, (İbni Âbidîn) "rahmetullahi teâlâ aleyhimâ" bu hadîsin zayıf olduğunu bildirdiği gibi, (Hazînet-ül-meârif) 99. cu sahifede de yazılıdır. İkamette böyle yapılmaz. İkameti işitenin tekrar etmesi sünnet değil, müstehabtır. İkamet okunurken camie giren kimse, oturur, ayakta beklemez. Müezzin efendi, (hayye-alelfelâh) derken, herkesle beraber kalkar. (Tam İlmihal s. 206)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

 

0 yorum: