14 Kasım 2015 Cumartesi

* Yatsı namazının vakti

15 Kasım 2015, Pazar

Yatsı namazının vakti

 

 

Sual: Hanefi mezhebindeyim, diş dolgusu sebebiyle gusül, abdest ve namazda Maliki mezhebini taklit ediyorum. Mâliki mezhebinde yatsı namazının vakti ne zaman biter?

Cevap: Bir ibadeti yaparken başka bir mezhebi taklit etmek, kendi mezhebinden ayrılmak değildir. O mezhebin farzlarına ve müfsitlerine tabi olmak demektir. Vaciplerde, mekruhlarda ve sünnetlerde kendi mezhebine uyar. (Seadet-i Ebediyye s.147)

Namazın farzları on ikidir: Yedisi dışında, beşi içinde.

Dışında olanlar: Hadesten taharet, necasetten taharet, setr-i avret, istikbal-i kıble, vakit, niyet, iftitah tekbiri.

İçinde olanlar: Kıyam, kıraat, her rekatte bir rüku, iki secde, kâde-i âhirede teşehhüt miktarı oturmak.

Vakit üç şeyle tamam olur: Namazın ilk ve son vaktini bilmekle. Namazı mekruh olan vakte vardırmamakla. (İslam Ahlakı s.210-211)

Mâliki mezhebinde yatsının son vakti, gecenin ilk üçte biridir. (Seadet-i Ebediyye s.146)

Şâfii mezhebinde yatsı namazının son vakti, şer'i gecenin, yani güneşin batmasından imsak vaktine kadar olan zamanın yarısına kadar diyenler vardır. Yatsıyı şer'i gecenin yarısından sonra kılmak, bunlara göre caiz değildir. Hanefi'de ise mekruhtur. Mâliki'de şer'i gecenin sonuna kadar kılmak sahih ise de, üçte birinden sonra kılmak günahtır. (Seadet-i Ebediyye s.178, 194)

 

Sırat köprüsü

Sual: Sırat köprüsü nasıl olacaktır?

Cevap: Cehennemin üzerinde sırat köprüsü vardır. Müminler bu köprüden geçip Cennet'e gidecektir. Kâfirlerin ayakları kayarak Cehenneme düşeceklerdir. Sırat köprüsü deyince, bildiğimiz köprüler gibi sanmamalıdır. Nitekim sınıf geçmek için imtihan köprüsünden geçilir diyoruz. Her talebe imtihan köprüsünden geçer. Hepsi buradan geçtiği için köprü diyoruz. Halbuki imtihanın köprüye benzeyen hiçbir tarafı yoktur. İmtihan köprüsünden geçenler olduğu gibi, geçemeyip yuvarlananlar da olur. Fakat bu, köprüden denize yuvarlanmaya benzemez. İmtihan köprüsünün nasıl olduğunu buradan geçenler bilir. Sırat köprüsünden de herkes geçecek, bazıları da geçemeyip Cehennem'e yuvarlanacaktır. Fakat bu köprü ve buradan geçmek ve Cehennem'e düşmek, dünya köprüleri gibi ve imtihan köprüsü gibi değildir. Bunlara hiç benzemez. (Seadet-i Ebediyye s.58)

 

Oyuncak bebek

Sual: İnsan veya hayvan şeklinde oyuncak caiz midir?

Cevap: Çocuklara oynamak için bebek almak, İmam-ı Ebu Yusuf'a göre caizdir. (Seadet-i Ebediyye s.240)

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: