12 Kasım 2015 Perşembe

* İstinca ne demektir?

14 Kasım 2015, Cumartesi

İstinca ne demektir?

 

 

Sual: İstinca nedir, farz ve sünnet olduğu yerler nelerdir?

Cevap: Önden ve arkadan necaset çıkınca bu yerleri temizlemeye istinca denir. Gaz, taş çıkınca temizlemek yani taharetlenmek lazım değildir. İstinca yani taharetlenmek sünnet-i müekkededir. Yani helada abdest bozulduktan sonra, erkek ve kadının taş ile veya su ile önünü ve arkasını temizleyerek idrar ve pislik bırakmaması sünnettir. Kaç kere yıkamak lazım olduğu sünnet değildir. Taş ile temizlendikten sonra ayrıca su ile yıkamak sünnettir. (Seadet-i Ebediyye s.157)

Deride, elbisede, namaz kılınan yerde dirhem miktarı veya daha çok kaba necaset yok ise, namaz sahih olur ise de, dirhem miktarı bulunursa tahrimen mekruh olur ve yıkamak vacib olur. Dirhemden çok ise yıkamak farzdır. Az ise sünnettir. Şarabın damlasını da yıkamak farzdır diyen de vardır. Diğer üç mezhepte kaba necasetlerin hepsinin zerresini bile yıkamak farzdır. [Maliki mezhebinde ikinci kavle göre, necaset namaza mani değildir. Temizlemek sünnettir. Şafii'de istincadan sonra kalan necasetin affedildiği Mafüvat'da yazılıdır.] Necaset miktarı, bulaştığı zaman değil, namaza dururken olan miktarıdır.

Dirhem miktarı, katı necasetlerde bir miskal yani 4,80 gram ağırlıktır. Akıcı necasetlerde, açık el ayasındaki suyun yüzü genişliği kadar yüzeydir. Bir miskalden az olan katı necaset, elbisenin, avuç içinden daha geniş yüzüne yayılınca namaza mani olmuyor. (Seadet-i Ebediyye s.153-154)

İstinca altı çeşittir:

1- Elbisesinde, bedeninde ve namaz kılacak mekanda, bir dirhemden fazla necaset olsa, su ile gidermek farzdır. Guslederken de istinca farzdır.

2- Elbisesinde ve namaz kılacak mekanda, bir dirhem miktarı necaset olsa gidermek vacibdir.

3- Bir dirhemden az olsa gidermek sünnettir.

4- Pek az olan necaseti gidermek müstehabdır.

5- Mendub olanı, bir kimsenin oturak yeri yaş iken yellense yıkamak mendubdur.

6- O yeri kuru iken yellense, yıkaması bid'atdir. (İslam Ahlakı s.240)

 

Estetik ameliyat

Sual: Estetik ameliyat caiz midir?

Cevap: Hüseyin Hilmi efendi (rahmetullahi aleyh) buyurdu ki: "Nefrete sebep olan şekli düzeltmek lazımdır. Yoksa tabii olan bir şekli, ziynet maksadı ile değiştirmek caiz değildir. Mesela kadının, sırf kocasına karşı süslenmek niyetiyle estetik ameliyat olması, burnunu, kulağını veya karnını küçültmesi caiz olmaz."

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: