14 Kasım 2015 Cumartesi

* Kuşluk namazı

16 Kasım 2015, Pazartesi

Kuşluk namazı

 

 

Sual: İşrak, duha ve kuşluk namazı farklı mıdır? Bunları kılarken kazaya da niyet edilebilir mi?

Cevap: Duha vakti, güneşin doğmasından yaklaşık 40 dakîka sonradır. Bu iki vakit arasındaki zaman, kerahet zamanıdır. Duha vakti olunca, iki rekat İşrak namazı kılmak sünnettir. Bu namaza Kuşluk namazı da denir. (Seadet-i Ebediyye s.201)

Duha yani kuşluk vakti, hiç olmazsa iki rekat namaz kılmak lazımdır. Teheccüd ve kuşluk namazlarının en çoğu on iki rekattir. Nafile namazlarda, gece iki rekatte, gündüz dört rekatte selâm verilir. (Seadet-i Ebediyye s.111)

Kuşluk (Duha) namazını terk etmemelidir. Resul-i ekrem buyurdu ki: (Yâ Ebâ Hüreyre! Kuşluk namazını terk etme! Cennetin bir kapısı vardır ki, ona "Duha kapısı" derler. Bu kapıdan yalnız kuşluk namazı kılanlar girer.) Her kim kuşluk namazını iki veya dört rekat kılarsa, zikredenler zümresine yazılır. Altı veya sekiz rekat kılsa, sıddîklar zümresine yazılır. Bu vakitlerde kaza namazı kılan, hem borcundan kurtulur, hem de bu sevaplara kavuşur. (İslam Ahlakı s.422)

 

Lüzumsuz sual sormak

Sual: Hatırımıza gelen her şeyin cevabını sorup öğrenmek gerekir mi?

Cevap: Dürr-ül-muhtar'ın Tahtavi ve İbni Âbidîn haşiyelerinde, son cildin sonunda buyuruluyor ki:

İnsanın, bilmesi lazım olmayan şeyleri münakaşa etmek mekruhtur. Öğrenmesi emredilmemiş olan şeyleri sormak caiz değildir. Mesela, "Lokman ve Zülkarneyn Peygamber midir, değil midir? Cebrail aleyhisselam Peygamberlere nasıl gelirdi? Melek ve cin insanlara ne şekilde görünürler? İnsan şeklinde görünürken yine cin ve melek midirler? Cennet ve Cehennem nerededirler? Kıyamet ne zaman kopacak? İsa aleyhisselam, gökten ne zaman inecek? İsmail ve İshak aleyhimesselamdan hangisi efdaldir ve hangisi kurban edildi? Hazret-i Fatıma ve Hazret-i Âişe'den (radıyallahü teâlâ anhüma) hangisi daha efdaldir? Resulullah'ın (sallallahü aleyhi ve sellem) ana babaları ve Ebu Talib hangi dinde idiler? İbrahim aleyhisselamın babası kim idi?" Bunlar gibi şeyleri sormamalıdır. Bunları öğrenmekle emrolunmadık. (Seadet-i Ebediyye s.1057)

 

Bir mezara iki kişi gömülür mü?

Sual: Bir mezara iki kişi gömmek caiz olur mu?

Cevap: Zaruret olmadıkça bir kabre iki kişi gömülmez. Bir ölü çürüyüp kemikleri toprak olmadan, bu mezara başkası gömülemez. Başka mezar kazılamazsa, kemikler toplanıp mezar içinde toprakla örtülerek, başkası toprağın öte yanına gömülebilir. Meyyit çürüyüp toprak olunca, bu mezara başkası defnolunabilir. (Seadet-i Ebediyye s.1004)

 

 

 

 

 

 

 

Dinimiz İslam

İnternet Radyosu

 

 

Huzura Doğru TV

 

 

 

Dini sualler için | Üye olmak için

 

Üyelikten ayrılmak için: Google | Yahoo

 

Mail grubu sayfası: Google | Yahoo

 

www.hakikatkitabevi.net

 

www.dinimizislam.com

 

 

0 yorum: